NASA vyzkouší superprak. Měl by vynášet satelity do vesmíru

16. 4. 2022 – 22:04 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

NASA vyzkouší superprak. Měl by vynášet satelity do vesmíru
Orbitální katapult (prak) společnosti SpinLaunch. | zdroj: Profimedia

Pravěká technologie může být levným způsobem dopravy na oběžnou dráhu.

Neuvěřitelně prostý způsob, jak dopravovat satelity a jiný náklad do vesmíru, vyvinul americký startup SpinLaunch se sídlem kalifornském v Long Beach. Je jím zařízení (suborbitální urychlovač, centrifuga, katapult) připomínající odstředivý prak vynalezený v pravěku. Prak z 21. století vystřelí pohybovou energií náklad na oběžnou dráhu – a to s téměř s nulovými emisemi.

V hermeticky uzavřené obří centrifuze rotuje na rameni z uhlíkových vláken bez odporu vzduchu (ve vakuu) předmět, který má být dopraven na oběžnou dráhu. Když se rameno roztočí na patřičnou rychlost, otevře se záklopka a z ramene je vypuštěn projektil (druhý stupeň rakety) s nákladem, píše na svém webu SpinLaunch.

Zpátky do pravěku?

Americká vesmírná agentura NASA se SpinLaunch uzavřela dohodu, podle které by se ještě letos uskutečnil zkušební let projektilu na suborbitální dráhu. Dějištěm experimentu bude Spaceport America v Novém Mexiku, informuje magazín Interesting Engineering.

Při tomto testu bude vypuštěn náklad osazený senzory, které provedou sérii měření. Údaje potom budou analyzovat experti NASA i SpinLaunch.

Projektily SpinLaunch už mají za sebou pilotní testy, při kterých se na suborbitální dráhu podívaly. A právě úspěšné zkoušky přiměly NASA k tomu, aby se o „pravěkou“ technologii začala zajímat. (Nejstarší zobrazení střelce z odstředivého praku pochází z tureckého naleziště Çatal Hüyük z doby před 7000 let.)

V chystaném suborbitálním testu se projektil vystřelí rychlostí Mach 1,3 (1605 kilometrů za hodinu). Při startu na oběžnou dráhu by měl náklad opustit centrifugu rychlostí vyšší než Mach 6 (8047 kilometrů za hodinu). 

(Svými parametry tak technologie SpinLaunch překonává i pověstný Čakovický prak Járy Cimrmana, z něhož projektil – podkovák – letěl z Brandýsa až do Čakovic).

profimedia-0650759221 v Srovnání sochy Svobody a prototypu katapultu. Konečná verze zařízení na vypouštění satelitů by však měla být výrazně větší. | zdroj: Profimedia

Na náklad by přitom mělo působit přetížení téměř 10 000 G.  Lidský organismus by je nevydržel, pro něj je smrtelné už přetížení 20 G. Sondy o hmotnosti do 200 kilogramů by je však měly zvládnout.

Na orbitu ve slevě

Projektil při letu na orbitu bude mít podobu „druhého“ raketového stupně, který ve vhodné chvíli spustí motor a dopraví náklad na nízkou oběžnou dráhu (od 160 kilometrů nad Zemí). 

SpinLaunch počítá s takovým letem nejpozději v roce 2025.

Technologie, která se obejde bez prvního a nejhmotnějšího raketového stupně, by měla vést k úspoře 70 procent paliva i materiálu ve srovnání s tradiční nosnou raketou.

Ve SpinLaunch jsou přesvědčeni, že zvládnou dopravit náklad na orbitu za zhruba desetinu ceny než běžné rakety - a také téměř bez emisí.

Zdroje:

Nejnovější články