Nebe ozáří roj Perseid. Budou v něm mimořádně jasné meteory

9. 8. 2023 – 10:00 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nebe ozáří roj Perseid. Budou v něm mimořádně jasné meteory
Maximum meteorického roje Perseidy v roce 2016 z Parku tmavé oblohy Veľká Fatra na Slovensku. | zdroj: Kredit-Petr Horálek/Astrofyzikální ústav Slezské univerzity

Velkolepé světelné představení nám připravila naše sluneční soustava. Můžete ho pozorovat o víkendu.

K Zemi přiletěl jeden z nejokázalejších meteorických rojů – Perseidy.

Můžete je sledovat už nyní, ale maximum roje nastává o víkendové noci na neděli 13. srpna.

Podmínky pro sledování by měly být téměř ideální. Meteorologové předpovídají na víkend jasnou oblohu. Kromě toho bude Měsíc ve fázi úzkého srpku, který zabírá jen šest procent kotouče. Vychází až ráno a nebude rušit výhled svým svitem.

Perseidy se rodí z prachového oblaku, který po sobě zanechala kometa 109P Swift-Tuttle, objevená v roce 1862. Lidově jsou nazývány „Slzy svatého Vavřince“ podle světce, který má svátek 10. srpna. K Zemi jejich roj každoročně přilétá mezi 17. červencem a 24. srpnem.

profimedia-0382237573 Perseidy nad observatoří ve středočeském Ondřejově v roce 2018. | zdroj: Profimedia

Perseidy by nám letos měly nadělit kolem 80 meteorů hodinu. A měly by mezi nimi být také mimořádně jasné meteory – bolidy, které dokážou prosvítit noční oblohu. Díky dobrým podmínkám však máte naději, že spatříte i ty nejslabší meteory.

Pokud chcete světelné představení Perseid vidět, musíte zvolit správný čas a správné místo.

Jak je pozorovat

Předpokladem, abyste si meteory mohli vychutnat, je nejít spát, najít si místo s dobrým výhledem, co nejmíň znečištěné světelným smogem a co nejdál od velkých měst. Nejlépe na kopci kdesi v horách.

Server In-The-Sky informuje, že radiant v souhvězdí Persea (odkud meteory zdánlivě vylétají), bude kulminovat (vystoupá nejvýš na oblohu) po rozednění – přibližně v 07:00 SELČ. Nejlepší podívaná proto bude ve druhé polovině noci a zejména nad ránem. Meteory v té době budou zářit nad obzorem, ne pod ním.

V době svého maxima bude roj tvořit přibližně 150 meteorů za hodinu, píše In-The-Sky. Tato četnost je však kalkulována pro předpoklad perfektně tmavé oblohy a radiantu v nadhlavníku.

Tak ideální podmínky však nebudou. Astronomové z Fyzikálního ústavu v Opavě odhadují, že mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní zazáří každou hodinu na 80 meteorů, z toho 10 až 20 bude opravdu jasných

Obvykle jasnější meteory z roje Perseid dosahují jasností, jakou mají ty nejjasnější hvězdy nočního nebe. „Může také zazářit bolid, tedy meteor o jasnosti vyšší, než jakou má planeta Venuše,“ upozorňují astronomové na webu Astrofyzikální progresy z Opavy.

„Známé jsou i případy, kdy bolid z Persea dosáhl jasnosti Měsíce v první čtvrti. Po průletu takového bolidu je také několik minut pozorovatelná zářící stopa, která se vlivem větrných poryvů vysoko v atmosféře postupně zdeformuje a roztáhne do stran. Pozoruhodný případ nastal v roce 2018, kdy takový bolid sledovaly stovky lidí nad střední Evropou a zářící stopa byla pozorovatelná více než půl hodiny,“ píše se na Astrofyzikálních progresech.

Na pozorování Perseid – částeček, které kdysi odpadly z komety Swift Tuttle – si každopádně neberte dalekohled, jen by vám překážel. Nahlíženo z naší perspektivy, meteory sice vylétají ze souhvězdí Persea, vyskakují však náhodně po celé obloze. Proto je důležité, aby váš výhled nebyl zúžen.

profimedia-0382237573 Dvojitý bolid z roje Perseid před Mléčnou dráhou. Snímek pochází z roku 2013. | zdroj: Profimedia

Měli byste si však udělat pohodlí, třeba na karimatce, ve spacím pytli, na lehátku, anebo v houpací síti, protože nejvíc meteorů spatříte vleže.

Hvězdy? Jen zrnka písku

Světelné záblesky, které na nebi uvidíte, nejsou samo sebou hvězdami, jak se kdysi lidé domnívali. Jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země.

Úlomek komety (těleso z ledu a prachu obíhající hvězdu), nebo planetky (asteroidu) nazýváme meteoroid. Při vstupu do atmosféry se meteoroid obvykle mění na meteor, který můžeme vidět jako světlo protínající oblohu. Meteor většinou shoří, někdy se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Jen ve vzácných případech zemské gravitaci uniká a zůstává meteoroidem.

Prachové částice z roje Perseid jsou zpravidla menší než zrnka písku. Do ovzduší vstupují rychlostí kolem 60 metrů za sekundu, přitom předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, tedy nositelů světla.

Částice se při tom vypaří. Vy zahlédnete „padající hvězdu“… a třeba si pohotově vzpomenete na nějaké přání. Kdo ví, možná se vám splní.

1312479-1203576-perseus-original Souhvězdí Perseus odkud Perseidy zdánlivě vylétají. Souhvězdí je pojmenované po hrdinovi řeckých bájí, který je vyobrazen s hlavou Medusy, na kterou stačilo člověku pohlédnout, aby zkameněl. A právě to se přihodilo obru Atlasovi. | zdroj: Wikimedia Commons

Zdroje:

Nejnovější články