Miliardy let starý meteorit nalezený před rodinným domem odhaluje původ zemské vody

21. 11. 2022 – 8:15 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Miliardy let starý meteorit nalezený před rodinným domem odhaluje původ zemské vody
Asteroidy bombardující mladou Zemi. Vědci se domnívají, že tato vesmírná tělesa dopravila na Zemi značné množství vody. | zdroj: Profimedia

Život by bez ní neexistoval. V tom, odkud se voda na Zemi vzala, ale pořád tápeme.

Jednoho chladného únorového dne roku 2021 ozářila oblohu nad Anglií ohnivá koule. Krátce nato přistál před rodinným domem na příjezdové silnici k anglickému městu Winchcombe meteorit. A už za několik hodin se vesmírná hornina dostala k vědcům, pro které se stala hotovým pokladem.

Protože meteorit byl nalezen krátce po dopadu, zůstal téměř nekontaminovaný. To z něj udělalo „unikátní a jeden z nejpůvodnějších meteoritů dostupných pro analýzu“, upozorňují výzkumníci z Glasgowské univerzity, kteří ho studují, v článku publikovaném ve vědeckém žurnálu Science Advances.

Vědci v článku vyslovují přesvědčení, že meteorit pomůže vysvětlit, odkud se na Zemi vlastně vzala voda.

Voda, co nás drží nad vodou

Voda, nezbytná pro život, pokrývá sedmdesát procent zemského povrchu. Přesto dosud tápeme v tom, jak se na naší planetě objevila.

Podle obecně přijímané hypotézy dopravily vodu na Zemi asteroidy, které před miliardami let naši planetu doslova bombardovaly. Vesmírná hornina Winchcombe, kterou nyní zkoumají vědci z Glasgowské univerzity, této hypotéze dodává na váze.

Hornina patří do skupiny chondritů, což jsou asteroidy bohaté na uhlík. Analýzou minerálů a dalších látek vědci zjistili, že Winchcombe pochází z asteroidu, který se pohyboval na oběžné dráze Jupiteru.

Výzkumníci také zjistili, že je starý 4,6 miliardy let, což znamená, že pochází ze samotných počátků naší sluneční soustavy.

Chondrity vznikly z prachu mlhoviny, z níž se zformovala celá soustava. Některé se spojovaly, až vytvořily planety. Jiné dodnes osaměle bloudí v meziplanetárním prostoru.

V chondritu nalezeném v Anglii tvoří celých 11 procent hmoty voda, která se chemickým složením podobá vodě existující na Zemi. A to podporuje hypotézu, že naše planeta, kdysi bombardovaná meteority, byla pokropena životodárnou látkou pocházející z asteroidů, upozorňuje web Glasgowské univerzity.

Když Země vychladla...

Když se Země zrodila z mračen plynu a prachu, byla příliš horká na to, aby se na ní vytvořily oceány. Poté, co se ochladila, příval ledových asteroidů z vnější oblasti sluneční soustavy na ni dodal zmrzlou vodu. Ta roztála a na Zemi se udržela, vysvětluje univerzitní web.

„Analýza meteoritu Winchcombe poskytuje pohled na to, jak Země získala vodu, zdroj veškerého života... Budeme pokračovat ve výzkumu tohoto exempláře, abychom mohli doplnit poznatky o původu vody na Zemi,“ cituje magazín Live Science spoluautora studie Luke Dalyho, který na Glasgowské Univerzitě přednáší geovědy.

profimedia-0346632924 w Úchvatná vodní scenérie na pobřeží Oregonu. Vděčíme za ni asteroidům? | zdroj: Profimedia

Voda z asteroidu Winchcombe obsahuje specifický poměr běžného vodíku k izotopu nazývanému deuterium, který tvoří těžkou vodu. Vědci zjistili, že tento poměr odpovídá poměru zjištěnému ve vodě na Zemi. Co víc, uvnitř horniny byly nalezeny aminokyseliny, stavební kameny bílkovin, které letos našli japonští vědci také ve vzorcích odebraných z asteroidu Ryugu.

Poznatky z výzkumu meteoritu Winchcombe nicméně neznamenají, že voda na Zemi pochází jen z asteroidů. Podle dalších hypotéz dodaly vodu na Zemi také komety a sluneční vítr. A jedna z hypotéz tvrdí, že Země byla „mokrá“ už od svého zrodu.

Výzkum původu vody na Zemi zdaleka není u konce...

Zdroje:
Live Science, Science Advances, University of Glasgow

Nejnovější články