Nebe ozařují Perseidy. Jak je pozorovat?

3. 8. 2022 – 20:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nebe ozařují Perseidy. Jak je pozorovat?
Perseidy na nebi nad observatoří ve středočeském Ondřejově. | zdroj: Profimedia

K Zemi dorazil jeden z největších meteorických rojů – Perseidy. Pokud chcete jeho světelné představení vidět, musíte zvolit správný čas a správné místo.

Roj vyvrcholí 13. srpna okolo třetí hodiny ranní, kdy by nám Perseidy měly nadělit až stovku meteorů hodinu. Měly by mezi nimi být i mimořádně jasné meteory – bolidy, které dokážou prosvítit noční oblohu.

Světelné představení, které nám připravila galaxie, však v noci na 13. srpna i v nocích, které jí předcházejí, bude rušit svým svitem Měsíc. Naše přirozená družice bude den před vrcholem Perseid v úplňku, a navíc vysoko nad obzorem.

„Bohužel, letošní vrchol Perseid poskytuje pro pozorovatele nejhorší možné podmínky. Normálně bychom viděli 50 nebo 60 meteorů za hodinu. Letos během vrcholu to úplněk sníží v nejlepším případě na deset až dvacet za hodinu,“ upozorňuje na blogu americké vesmírné agentury NASA astronom Bill Cooke.

Perseidy se rodí z prachového oblaku, který po sobě zanechala kometa 109P Swift-Tuttle, objevená v roce 1862. Prachovým oblakem Země každoročně prolétá mezi 17. červencem a 24. srpnem.

Perseidy však můžete sledovat už nyní, kdy se jejich frekvence zvyšuje a Měsíc ještě nesvítí celým kotoučem. Po 13. srpnu jejich četnost, jak je patrné z grafu, rychle klesá.

1312605-perseidactivity_nasa-original-cz zdroj: NASA/Nedd

Předpokladem, abyste si meteory mohli vychutnat, je nejít spát, najít si místo s dobrým výhledem, co nejmíň znečištěné světelným smogem a co nejdál od velkých měst. Nejlépe kdesi v horách.

Optimální čas pro sledování „padajících hvězd“ je od třetí hodiny ráno až do úsvitu. V té době stoupá souhvězdí Persea, odkud Perseidy zdánlivě vylétají, vysoko nad obzor a Měsíc zapadá.

METEOSLOVNÍK
Úlomek komety (těleso z ledu a prachu obíhající hvězdu), nebo planetky (asteroidu) nazýváme meteoroid. Při vstupu do atmosféry se meteoroid obvykle mění na meteor, který můžeme vidět jako světlo protínající oblohu. Meteor většinou shoří, někdy se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Jen ve vzácných případech zemské gravitaci uniká a zůstává meteoroidem.

Na pozorování Perseid – částeček, které kdysi odpadly z komety Swift Tuttle a k jejichž roji se Země rok, co rok vrací, si každopádně neberte dalekohled, pouze by vám překážel.

1312479-1203576-perseus-original Souhvězdí Perseus odkud Perseidy zdánlivě vylétají. Souhvězdí je pojmenované po hrdinovi řeckých bájí, který je vyobrazen s hlavou Medusy, na kterou stačilo člověku pohlédnout, aby zkameněl. A právě to se přihodilo obru Atlasovi. | zdroj: Wikimedia Commons

Nahlíženo z naší perspektivy, meteory sice vylétají ze souhvězdí Persea, vyskakují však náhodně po celé obloze. Proto je důležité, aby váš výhled nebyl zúžen.

Měli byste si však udělat pohodlí, třeba na karimatce, ve spacím pytli, na lehátku, anebo v houpací síti, protože nejvíc meteorů spatříte vleže. Předpověď pro takové pozorování je pro příští dny příznivá – jasno až polojasno a teploty nad ránem kolem 15 stupňů.

Světelné záblesky, které na nebi uvidíte, jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země.

Prachové částice menší než zrnka písku, které vstupující do ovzduší rychlostí kolem 60 metrů za sekundu předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, tedy nositelů světla. Částice se při tom vypaří a vy zahlédnete „padající hvězdu“… Třeba si pohotově vzpomenete na nějaké přání.

Zdroje:

Nejnovější články