Nejlepší videa s okouzlující kometou Neowise

12. 7. 2020 – 19:00 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nejlepší videa s okouzlující kometou Neowise
Kometa Neowise letí nad Pražským hradem | zdroj: Profimedia

Přiletěla k nám Neowise, nejjasnější kometa za posledních třináct let. Nejlepší podmínky pro její pozorování budou v nastávajícím týdnu od 13. do 19. července. V časosběrných videích se můžete přesvědčit, že je na ni úchvatná podívaná.

Kometa Neowise, která v těchto dnech prolétá severní oblohou, nám připravila velkolepé světelné představení.

V minulých dnech byla dobře viditelná pouhým okem z vrcholků hor a pochopitelně také z paluby vesmírné stanice ISS. Tento týden však budou podmínky pro její sledování ještě lepší, protože pohled na vlasatici nebude už tolik rušit svit Měsíce, který byl pátého července v úplňku.

zdroj: YouTube

K dobré podívané by mělo stačit jakékoli místo s minimálním (nejlépe žádným) světelným smogem mimo město a s volným výhledem na sever až po obzor.

Splnit byste však měli jednu důležitou podmínku: Nejít spát, anebo si přivstat, abyste vesmírné těleso mohli pozorovat po půlnoci a nad ránem. Pak se vám naskytne takový úžasný pohled:

zdroj: YouTube

Česká astronomická společnost popisuje kometu fyzikálně poteticky – takto: "Nejsnáze je vidět široký žlutavý ohon komety odtlačovaný tlakem samotného slunečního světla. Můžete ale pozorovat také slabší, modravější ohon, oddělený od reflexivního kometárního prachu. Je to iontový ohon, který vzniká, když jsou ionty z komety vytahovány ven magnetickým polem slunečního větru a ve slunečním světle fluoreskují."

Neowise, jejíž jádro měří v průměru pět kilometrů,  se k Zemi nejvíc přiblíží 23. července, kdy ji bude od naší rodné hroudy dělit jen 102 milionů kilometrů.

zdroj: YouTube

Kometa s katalogovým číslem C/2020 F3 dostala název podle teleskopu Neowise, který létá na oběžné dráze Země a má v popisu práce vyhledávat komety, asteroidy a podobná tělesa. Teleskop objevil kometu letos 27. března. Tehdy ještě astronomové netušili, jakou světelnou show nám těleso z ledu a prachu na obloze připraví.

Předpokládá, že kometa vznikla v Oortově mračnu ve velké vzdálenosti od Slunce, při kondenzaci sluneční mlhoviny. Na své pouti do vzdálených koutů sluneční soustavy se dostane od Slunce 720krát dál než Země. K naší planetě se vrátí až za dlouhých 6800 let.

zdroj: YouTube

Složení Neowise, ale i dalších komet, komety není kdovíjak komplikované. Vlasatici si můžete snadno vyrobit i doma. Stačí vzít trochu vody, smíchat ji s tonerem z tiskárny a přidat špetku organických látek z vlastních slin. Tuto směs potom promísíte se suchým ledem (pevným oxidem uhličitým), necháte zmrznout a kometa je hotova.

Nakonec ji můžete zavěsit pod balónek s héliem a vypustit. Nečekejte však, že vám udělá takovou parádu jako Neowise. Raději se na tuhle krasavici běžte podívat na vlastní oči.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Twitter, YouTube, ESA, NASA, Old.astro.cz

Nejnovější články