Nejpekelnější svět sluneční soustavy. Sonda ho odhalila v nevídaných detailech

3. 1. 2024 – 23:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nejpekelnější svět sluneční soustavy. Sonda ho odhalila v nevídaných detailech
Úchvatný snímek vulkanického měsíce Io, který pořídila sonda Juno. Některým astronomům připomíná povrch pizzy. | zdroj: kredit-NASA/SWRI

Sonda snímkovala nejvýbušnější sopečné inferno v našem planetárním okolí.

Je to pekelný svět, dokonce nejpekelnější svět sluneční soustavy. Nachází se na měsíci pojmenovaném Io podle milenky vládce řeckých bohů Dia.

Povrch tohoto měsíce, který je nehostinnější než Mordor a krouží kolem planety Jupiter, tvoří silikáty železa. Z nich vyčnívají až kilometry vysoké kužele sopek, mezi kterými se proplétají žhavé a bouřlivé lávové proudy.

Měsíc provrtaný sopkami

Na Io, který měří v průměru 3 643 kilometrů (je tedy srovnatelný s naším Měsícem) soptí čtyři stovky vulkánů. Nad jeho povrchem vytvářejí sopečná mračna plná síry a jejích oxidů.

Sonda Juno nám na tento svět poskytla pohled, jaký jsme dosud neviděli, upozorňuje časopis Space.

Sonda, kterou americká vesmírná agentura NASA vyslala k Jupiteru před 13 lety zakončila rok 2023 ve velkém stylu. 30. prosince se během 57. oběhu Jupiteru přiblížila k sopečnému měsíci víc než jakákoli jiná družice za posledních dvacet let.

Při průletu ve vzdálenosti přibližně 1 500 kilometrů od povrchu Io, vulkanicky nejaktivnějšího tělesa ve sluneční soustavě, pořídila snímky s úchvatnými detaily.

K zobrazení měsíce použila Juno všechny své kamery – kamery Stellar Reference Unit a JunoCam pořizovaly barevné i černobílé snímky s nejvyšším rozlišením a přístroj JIRAM pomocí infračervených snímků mapoval tepelné stopy.

Sonda zachytila celkem šest pohledů na Io. Účelem blízkého průletu však nebylo jen pořídit neuvěřitelné snímky, ale také shromáždit důležité údaje o Io a jeho vulkanismu.

V zajetí mocných gravitací

„Vědecký tým sondy Juno kombinuje data z tohoto průletu s našimi předchozími pozorováními a zkoumá, jak se sopky na planetě Io mění," vysvětluje na webu NASA Scott Bolton, vědecký vedoucí sondy Juno ze Southwest Research Institute.

„Zjišťujeme, jak časté, jasné a horké jsou erupce, jak se mění tvar lávového proudu a jak aktivita Io souvisí s tokem nabitých částic v magnetosféře Jupiteru,“ říká vědec.

profimedia-0641259846 Ilustrace zobrazující krajinu Io s vybuchujícími sopkami. | zdroj: Profimedia

Za titulem nejvulkaničtějšího tělesa sluneční soustavy, který Io patří, stojí obrovská gravitace Jupiteru, nejhmotnější planety sluneční soustavy, i gravitace dalších velkých Jupiterových měsíců – Europy, Ganymeda a Callisto.

Jupiter a zmíněné měsíce vytvářejí slapové síly tak obrovské, že povrch Io stlačují a natahují až o 100 metrů.

Sopky na Io chrlí lávu desítky kilometrů vysoko nad jeho povrch. Některé z částic přitom unikají z řídké a bezvodé atmosféry měsíce a bývají zachyceny magnetickým polem Jupiteru, upozorňují astronomové. Kolem obří plynné planety potom vytvářejí horký torus plazmatu.

profimedia-0641259846 Sonda Juno obíhající kolem Jupiteru | zdroj: Profimedia

„To je jen jeden ze způsobů, jak může vulkanismus na Io ovlivnit celou Jupiterovu soustavu a příklad toho, proč jsou data, která sonda Juno shromažďuje, pro planetární vědce tak cenná,“ píše NASA.

Sonda má kolem Io prolétnout ve stejné vzdálenosti ještě 3. února. Data z obou přiblížení mohou dát odpověď na otázku, zda se pod jeho kůrou rozlévá magmatický oceán.

Úplný katalog dosud nezpracovaných snímků sondy z prosince 2023 najdete na webových stránkách mise Juno.

Zdroje:

Nejnovější články