Někdo to rád horké. Rok 2023 byl nejteplejší, letošek ho ale překoná

9. 1. 2024 – 17:00 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Někdo to rád horké. Rok 2023 byl nejteplejší, letošek ho ale překoná
Země hoří. Zatím to tak zlé není, ale modré planetě pořádně zatápíme. | zdroj: Profimedia/Generative AI

Lidstvo přikládá pod kotel. Loňský rok byl nejteplejší v historii měření. Teploty na Zemi jsou teď nejvyšší za posledních nejméně 100 000 let.

Průměrná globální teplota dosáhla vloni 14,98 stupně Celsia. Oznámila to v úterý ve své zprávě evropská meteorologická služba Copernicus.

Rok 2023 se tak stal nejteplejším v historii měření a svět se přiblížil na setiny stupně Celsia ke kritickému klimatickému prahu.

Kdo za to může? Fosil a El Niño

Už loňské analýzy naznačily, že rok 2023 bude nejteplejším v historii. Nynější zpráva to potvrzuje. Obsahuje znepokojivá data.

fig1_GCH2023_PR_timeseries_global_surface_temperature_increase_above_preindustrial Nárůst globální povrchové teploty vzduchu ve srovnání s průměrem let 1850 až 1900, což je referenční období před průmyslovou revolucí. Vlevo jsou globální teplotní data zobrazená jako pětileté průměry od roku 1850. Vpravo vidíte roční průměry od roku 1967. | zdroj: Kredit-C3S/ECMWF

V roce 2023 průměrná globální teplota o 0,17 stupně překročila dosud platné maximum z roku 2016 a teploty ve světových oceánech rovněž dosáhly nových maxim.

Bezpříkladné teploty způsobila především změna klimatu, kterou pohání spalování fosilu a přispěl k ní také meteorologický jev El Niño, zvyšující teploty v Tichém oceánu, píše Copernicus

Zpráva meteorologické agentury upozorňuje, že každý den v roce 2023 byla globální průměrná teplota alespoň o jeden stupeň vyšší než odpovídající den v předindustriálním období 1850 až 1900. To se stalo poprvé v historickém záznamu.

fig2_GCH2023_PR_ERA5_surface_temperature_anomaly_annual_2023 Odchylky přízemní teploty vzduchu pro rok 2023 vzhledem k průměru referenčního období 1991-2020. | zdroj: Kredit-C3S/ECMWF

Dva dny v listopadu byly dokonce poprvé o více než dva stupně teplejší než v době před více než 150 lety. Loňský červenec, srpen a prosinec byly přitom nejteplejší měsíce v historii měření.

Jako kostky domina

„Rok 2023 byl výjimečný, klimatické rekordy padaly jako kostky domina,“ upozorňuje v prohlášení ke zprávě zástupkyně ředitele služby Copernicus pro změnu klimatu Samantha Burgessová. „Teploty v roce 2023 pravděpodobně překonaly teploty jakéhokoli období za posledních nejméně 100 000 let,“ zdůrazňuje klimatoložka.

Minulá zpráva agentury připomíná, že naposled dosahoval povrch planety nynějších teplot před 125 tisíci lety. Tehdy byla hladina oceánů a moří o 5 až 10 metrů výš. Zátěž oxidu v ovzduší byla na současné úrovni před 4,1 milionu let. V té době byly hladiny dokonce o dvacet metrů výš.

fig3_GCH2023_PR_daily_global_temperature_increase_above_preindustrial_2023 Denní nárůst globální teploty vzduchu při povrchu Země vzhledem k průměru za období 1850-1900, tedy k předindustriálnímu referenčnímu období, pro rok 2023. Graf zvýrazňuje nárůst teploty ve třech rozmezích: 1-1,5 °C (oranžová), 1,5-2 °C (červená) a nad 2 °C (karmínová). | zdroj: Kredit-C3S/ECMWF

„Bezpříkladné hodnoty globální průměrné teploty mořské hladiny byly spojeny s vlnami mořských veder po celém světě, včetně částí Středozemního moře, Mexického zálivu a Karibiku, Indického oceánu a severního Pacifiku i velké části severního Atlantiku,“ stojí v nejnovější zprávě služby Copernicus.

Také v Evropě byly v loňském roce teploty nadprůměrné, září bylo nejteplejším zářím v historii měření. Rok 2023 jako celek byl nicméně pro Evropu „jen“ druhým nejteplejším rokem s teplotou 1,02 stupně nad průměrem let 1991 až 2020. Je to ale jen o 0,17 stupně méně než v roce 2020, který byl nejteplejším evropským rokem v historii měření.

Evropa však dlouhodobě patří k nejrychleji se oteplujícím oblastem Země. V Česku se za posledních 60 let zvýšila teplota o 2 stupně Celsia!

fig5_GCH2023_PR_GHG_concentrations Měsíční průměrná globální koncentrace CO2 (vlevo) a CH4 (vpravo) pro období 2003-2023 (šedá křivka) a 12měsíční průměr (červená křivka). | zdroj: kredit-C3S/CAMS/ECMWF/University of Bremen/SRON.

Vysoké teploty v roce 2023 měly vliv i na rozlohu antarktického mořského ledu, která byla v příslušných ročních obdobích rekordně nízká. Po celém světě bylo rovněž zaznamenáno velké množství extrémních událostí - vln veder, povodní, sucha a lesních požárů.

A příští rok? Bude ještě teplejší

Nasnadě je otázka, jak bude vypadat příští rok. Experti vesměs očekávají, že v něm globální teplota bude ještě vyšší.

Za příčinu meteorologové označují klimatický jev El Niňo, který se projevuje ohříváním hladiny moře a silně se projeví na počátku roku. A pochopitelně i ohromnou nálož hlavního skleníkového plynu oxidu uhličitého, která visí ve vzduchu. Z letošních analýz vyplývá, že je nejvyšší za posledních 14 milionů let!

Kromě toho se nedá čekat, že lidstvo výrazně omezí spalování fosilních paliv. V současnosti vypouštíme do atmosféry každoročně zhruba 40 miliard tun oxidu uhličitého. Rostoucí koncentrace tohoto a dalších skleníkových plynů v atmosféře zesiluje skleníkový efekt, který ohřívá Zemi.

Skleníkové plyny propouštějí záření Slunce směrem k naší planetě, takže dopadne až na zemský povrch. Zpětné záření chladnějšího povrchu Země ale pohltí, a tak zahřívají okolní vzduch.

Bod zvratu se blíží

Zpráva o stavu klimatu, kterou vloni vydal Mezivládní panel pro změnu klimatu IPCC, upozorňuje, že se rychle blížíme ke stavu, který bývá označován za bod zvratu. Je jím nárůst globální teploty o 1,5 stupně Celsia proti předindustriální úrovni.

Tato hodnota, kterou máme podle zprávy dosáhnout v příštím desetiletí, by měla spustit nezvratné změny, jakými jsou třeba masivní tání, růst hladiny oceánů a moří a proměna amazonského pralesa v savanu.

Zdroje:

Nejnovější články