Dokázali odkrýt celé antické město, a přitom nekopli do země

10. 6. 2020 – 17:58 | Technologie | ave | Diskuze:

Dokázali odkrýt celé antické město, a přitom nekopli do země
Radarový snímek ukazující základy starořímského města Falerii Novi v hloubce 175 centimetrů | zdroj: Verdonck et al 2020/Antiquity

Archeologové poprvé zmapovali historické sídlo dosud ležící pod zemí. Pomocí radaru, jehož paprsky pronikly pod zem, odhalili město z dob antického Říma.

Město Falerii Novi, jehož "radarovou mapu" vědci získali, bylo postaveno v roce 241 před naším letopočtem padesát kilometrů severně od Říma. Lidé v něm žili do středověku. Opustili ho z neznámých důvodů roku 700 po Kristovi.

Z hradbami obehnaného města se na povrchu zachovalo jen několik ruin. Zbytek zakryla zem.

Vědci z radarových snímku poznali, kde byly důležité veřejné stavby jako tržnice, chrám, lázně nebo amfiteátr. Vyčetli z nich také to, jak se město měnilo a rozrůstalo.

zdroj: YouTube

Badatele překvapilo pečlivé projektování města. Zjistili, že vzniklo podle předem vypracovaného plánu. Je to patrné z toho, že vodovod nekopíruje vedení ulic, ale jeho trasy vedou nejkratším směrem pod budovami. Bylo tedy postaveno dřív než domy.

Vědci na konečné mapě starověkého města teprve pracují. Zabere jim to několik měsíců.

To, co vidíte na snímku, nazývají předběžnou mapou zpracovanou podle zlomku dat, která dodal radar. Celkem jich bylo 28 miliard.

Falerii Novi Map Mapa města Falerii Novi vytvořená na základě radarových snímků | zdroj: Verdonck et al 2020/Antiquity

"Při téhle práci můžete udělat výkop a získat pohled na část města, ale nemáte přitom představu o jeho fungování jako celku. Radarový průzkum nám ale umožnil prohlédnout si celistvé areály a vidět strukturu města, aniž jsme jednou jedinkrát kopli do země,“ řekl k radarovému mapování podzemí britský archeolog Martin Millett z Cambridgeské univerzity, jeden ze členů výzkumného týmu.

Popsaný postup však není možné použít všude. Na místě antického města Falerii Novi dokázal radar snadno proniknout pod zem díky tomu, že tam není hustá zástavba.

Popis výzkumu je zveřejněn v magazínu Cambridgeské univerzity.

Nejnovější články