Neuvěřitelně zachované embryo dinosaura. Vypadá, jako by zemřelo ‚včera‘

22. 12. 2021 – 18:35 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Neuvěřitelně zachované embryo dinosaura. Vypadá, jako by zemřelo ‚včera‘
Počítačová kresba dinosauřího embrya ve vejci. | zdroj: Profimedia

Poloha dinosauřího zárodku ukazuje, že se chystal vylíhnout.

Před 70 miliony let se embryo pštrosovitého dinosaura vrtělo ve vejci, aby se dostalo do nejlepší polohy k vylíhnutí. Ta očekávaná chvíle však nenastala.

Smrt před vylíhnutím

Embryo zemřelo. Zůstalo ve vejci celé desítky milionů let, než jeho fosilizované ostatky nalezli lidé. Hlava ještěra ležela pod tělem, nohy měl tvoreček skrčené a záda stočená podél tupého konce vejce.

S polohou, která připomíná současná ptačí embrya, je embryo dinosaura pozoruhodným nálezem. Naznačuje, že evoluční vazby mezi moderními ptáky a vyhynulými dinosaury sahají mnohem dál a hlouběji, než se předpokládalo.

profimedia-0648948254 Fosilie dinosauřího embrya. | zdroj: Profimedia

Embryo nalezli v provincii Ťiang-si na jihu Číny a pojmenovali ho Baby Yingliang. Patřilo druhu oviraptosaurus (v překladu zloděj vajec), který se vyznačoval chůzí po dvou končetinách, měl bezzubý zobák a „papouščí“ tvar lebky.

Fosilie, která ohromila

Embryo měří na délku 27 centimetrů a je stočené tak, že se vešlo do sedmnácticentimetrového vejce. Jeho fosilie patří k těm nejkompletnějším z doby před 70 miliony let.

„Kostra je nejen kompletní od špičky zobáku až po konec ocasu, ale je stočená v životní póze ve vejci, jako by zvíře zemřelo právě včera,“ řekla žurnálu Science Live paleontoložka Darla Zelenitská z univerzity v kanadském Calgary, spoluautorka studie popisující fosilii v odborném časopise iScience.

profimedia-0387795900 Samice oviraptorosaura nad vejci. | zdroj: Profimedia

„Fosilie naznačuje, že chování před vylíhnutím, které bylo dříve považováno za jedinečné pro ptáky, mohlo být zakořeněno u dinosaurů už před mnoha desítkami, nebo dokonce stovkami milionů let,“  cituje Live Science profesorku Fionu Waisum Maovou z Birminghamské univerzity v Británii, hlavní autorku studie.

Baby Y. dělalo to, co dnešní ptáci

U současných ptáků je poloha před vylíhnutím řízena centrálním nervovým systémem. Objev Baby Yingliang naznačuje, že ptáci si tuto schopnost osvojili od dinosaurů.

Část dinosauřího těla dosud pokrývá hornina. Výzkumníci chtějí použít vyspělé skenovací technologie, aby vytvořili snímek kompletní kostry.

A jak to je s příbuzností oviraptorosaurů s ptáky? Tento druh dinosaurů k nim měl skutečně blízko. Oviraptorosauři a ptáci měli mnoho společných anatomických znaků. Dokonce i jejich mozkovna byla velmi podobná dnešním opeřencům.

Na základě výzkumu vývojově vyspělých teropodů (po zadních chodících dinosaurů), ke kterým se oviraptorosauři řadili, někteří experti předpokládají, že jejich předek žil a pohyboval se ve větvích stromů. Patrně byl schopen i klouzavého letu.

Zdroje:
iScience

Nejnovější články