Nová hrozba? Koronavirus epsilon uniká protilátkám víc než delta

3. 7. 2021 – 19:59 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Nová hrozba? Koronavirus epsilon uniká protilátkám víc než delta
Ilustrace imunitní buňky zápasící s částicemi koronaviru. | zdroj: Profimedia

Studie odhalila, že varianta koronaviru pocházející z Kalifornie má silnou schopnost vyhýbat se protilátkám.

Varianta epsilon (B.1.429, anebo také CAL.20C) koronaviru SARS-CoV-2 obsahuje tři mutace hrotové bílkoviny (spike proteinu), které odolávají protilátkám vytvořenými vakcínami založenými na technologii mRNA. Dokážou se také vyhnout protilátkám, které se v organismu vytvoří poté, co covid překoná.

Tyto schopnosti varianty epsilon odhalil americko-švýcarský vědecký tým, vedený laboratoří Davida Veeslera z katedry biochemie na Washingtonské univerzitě v Seattlu. Svou studii popisují odborníci v časopise Science.

Variantu epsilon poprvé zaznamenali začátkem roku 2021 a do května byla zjištěna v dalších 34 zemích světa. Molekulární analýza naznačila, že pochází z Kalifornie a vznikla nejpozději loni v květnu.

Výzkumníci při experimentu v laboratoři testovali plazmu od lidí, kteří byli vystaveni viru, i od jedinců očkovaných vakcínami mRNA. Přitom zjistili, že protilátky u těchto lidí jsou ve zkumavce vůči variantě epsilon 2.5krát až 3,5krát slabší než proti původní variantě z Wu-chanu. Vyslovili proto názor, že epsilon může být odolnější než varianty alfa (britská) a delta (indická).

Není důvod k panice, protože…

Analýza skenů z elektronového mikroskopu odhalila přeskupení ve struktuře oblastí spike proteinu viru. Tato změna dělá protilátkám problémy se zneškodněním virových částic.

Coronavirus_B.1.429_Worldwide Rozšíření koronaviru varianty epsilon ve světě. | zdroj: Johns Hopkins University

Poznatky nové studie vyvolávají znepokojení, nejsou však důvodem k panice. Vědci upozorňují, že:

1. Data zmíněného výzkumu pocházejí „ze zkumavky“, nejsou to „klinické poznatky“. Lidský organismus se nemusí chovat totožně.

2. K tomu, aby měl člověk ochranu před určitou variantou viru je důležitá také buněčná imunita – a tu vědci nezkoumali.

3. A co je nejpodstatnější: Samotný fakt, že varianta je odolná vůči protilátkám z očkování i nemoci, neznamená, že se bude rychle šířit. V této schopnosti variantu epsilon dosud porážela jak varianta alfa, tak delta.

Epsilon dosáhla vrcholu v únoru, od té doby se v konkurenci jiných variant vytrácí. To nicméně nezaručuje, že se znovu neprobere a nezaútočí.

Zdroje:

Nejnovější články