Nová inteligence přečte váš život a předpoví, kdy a jak zemřete

28. 12. 2023 – 23:36 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Nová inteligence přečte váš život a předpoví, kdy a jak zemřete
Umělá inteligence dokáže z vašeho příběhu odhadnout jeho konec. | zdroj: Profimedia/generativní AI

Chcete snad znát datum a způsob své smrti?

Představte si, že byste umělé inteligenci sdělili podrobnosti o svém životě – o své práci, stravovacích návycích, svých chorobách a úrazech – a ona by vám předpověděla zdravotní rizika, kterým budete v budoucnu čelit. A také to, jak váš život skončí.

Zní to jako sci-fi, ale nová studie ukazuje, že tuto technologii máme na dosah. A nemusí být tak děsivá, jak vypadá.

Přesnější než křišťálová koule

Lékaři už dlouho hledají souvislosti mezi tím, jak žijeme, jíme a spíme, a tím, jak to ovlivňuje vznik určitých nemocí i riziko dřívějšího úmrtí. Nový výzkum expertů z oboru počítačových věd naznačuje, že umělá inteligence může tato data zpracovat rychleji a komplexněji než lékař.

Tým ze Severovýchodní univerzity (Northeastern University) v Bostonu, Dánské technické univerzity a Kodaňské univerzity vycvičil svou umělou inteligenci na anonymizovaných datech šesti milionů Dánů, aby otestoval její predikční schopnosti. Výsledky shrnuje ve studii publikované v časopise Nature Computational Science.

Výzkumníci zjistili, že stejné tréninkové techniky, které jsou základem velkých jazykových modelů, pohánějících umělé inteligence, jakými jsou ChatGPT nebo Gemini, se dají použít také prognózu vývoje zdravotního stavu. Rozdíl je v tom, že namísto zkoumání vztahů mezi slovy a větami specializovaná inteligence zjišťuje vztahy mezi vším, co se v našem životě děje.

„Celý příběh lidského života se dá považovat za obrovskou dlouhou větu o mnoha věcech, které se člověku mohou přihodit a tento model nabízí celistvý odraz života lidí,“ cituje magazín Science Alert členku výzkumného týmu Sune Lehmannovou, datovou vědkyni z Dánské technické univerzity.

Nová inteligence, nazvaná life2vec, využívá techniku „embedding space“. V ní je něčemu v reálném světě dána matematická forma, kterou dokáže počítač přečíst a vyvodit z ní souvislosti mezi zdravotními faktory, vzděláním, úrovní příjmů a vším ostatním, co ovlivňuje úmrtnost.

Při testování na lidech se známými příčinami úmrtí se ukázalo, že umělá inteligence dokáže lépe než současné medicínské metody předpovědět, jak a kdy někdo zemře, ačkoli existují událostí, jako jsou autonehody, které model nemá šanci předvídat.

Umělá inteligence dokázala předpovědět i některé rysy osobnosti, například oddělila extroverty od introvertů.

Opatrnosti není nikdy dost

„Pokročilé nástroje umělé inteligence, jako je life2vec, ukazují velký potenciál pro rozpoznání vzorců, které jsou pro člověka příliš složité. Mohou nám pomoci lépe pochopit vztah mezi tím, jak žijeme, a tím, jak jsme zdraví, nebo nemocní,“ píší výzkumníci ve studii.

Nabádají v ní k tomu, aby výsledky jejich výzkumu nebyly přeceňovány: Jejich predikční model je založený na specifickém souboru dat určité populace, v tomto případě Dánů. Může proto obsahovat určité zkreslení při použití v jiné populaci.

Tým také upozorňuje, že je nutné vypracovat normy pro ochranu soukromí a osobních údajů, než bude jejich výtvor použit v reálném prostředí.

„Testujeme, jak dobrý náš model je. Zatím by ale neměl být používán pro predikci sloužící lidem,“ říká Tina Eliassi-Radová ze Severovýchodní univerzity, spoluautorka studie.

Zdroje:

Nejnovější články