Nový atlas vesmíru ukazuje epickou krásu 380 000 galaxií. Je volně dostupný

27. 10. 2023 – 18:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nový atlas vesmíru ukazuje epickou krásu 380 000 galaxií. Je volně dostupný
Spirální galaxie NGC 1300 ležící 70 milionů světelných let od nás na okraji souhvězdí Eridanu. Také tento fascinující ostrov ve vesmíru je zachycen na mapě Siena Galaxy Atlas. | zdroj: Profimedia/NASA

Astronomové nabízejí na internetu pohled na statisíce galaxií z našeho vesmírného sousedství. 

Vesmír je obrovský. Tak obrovský, že se vymyká našemu chápání prostoru.

Jen pozorovatelný vesmír obsahuje stovky miliard až bilion galaxií – pro člověka nepředstavitelné množství. A i když se zaměříme pouze na okolí naší Mléčné dráhy, uvidíme hromadu rozmanitých galaxií.

Pokladnice dat z vesmíru

Astronomové nedávno aktualizovali katalog blízkých galaxií Siena Galaxy Atlas (SGA) a sestavili jejich působivý atlas. Zahrnuje 380 000 galaxií nacházejících se v našem vesmírném sousedství. Tato pokladnice dat je teď volně (online) dostupná.

noirlab2328b-siena_2023 Mozaika 30 galaxií. Vodorovný bílý pruh v levém dolním rohu každého obrázku představuje jednu úhlovou minutu a výřezy mozaiky se pohybují od 3,2 do 13,4 úhlové minuty. Obrázek ilustruje obrovský rozsah typů, velikostí, barev, povrchové jasnosti, vnitřní struktury a prostředí galaxií v Siena Galaxy Atlas. | zdroj: kredit-SGA

Galaxie je gravitačně vázaný systém hvězd, hvězdných zbytků, mezihvězdné hmoty, kosmického prachu a temné hmoty. Slovo galaxie bylo odvozeno z řeckého názvu naší galaxie Mléčné dráhy (Kýklos galaktikós).

Atlas využívá digitální snímky pořízené citlivými přístroji. Můžete v něm listovat jako v katalogu (Images & Catalogs), anebo si galaxie promítat na obloze (Sky Viewer). Kolečkem myši si přitom můžete pohled přibližovat, nebo vzdalovat, případně ho posouvat. Mezi galaxiemi se dá putovat zadáním určitého řetězce do vyhledávacího pole „Jump to object“.

Galaktický atlas obsahuje data ze tří průzkumů prováděných v projektu Dark Energy Spectroscopic Instrument Legacy Surveys (DESILS) v letech 2014 až 2017. Podílelo se na něm několik týmů, které používaly pozemní dalekohledy v Chile a Arizoně.

noirlab2328a12 Srážka dvou galaxií zachycená v novém atlasu. Na snímku je objekt NGC 520 složený ze dvou diskových galaxií, které se srazily před 300 miliony lety. | zdroj: kredit-NOIRLab

Pomocí snímků v optickém a infračerveném spektru zmapovali astronomové celkovou plochu 20 000 čtverečních stupňů. To je téměř polovina noční oblohy.

Atlas pro všechny

Atlas nabízí přesné údaje o poloze, tvaru a velikosti  blízkých velkých galaxií.

Blízké velké galaxie jsou pro nás důležité, protože je můžeme studovat podrobněji než jakékoli jiné galaxie ve vesmíru. Jsou to naši vesmírní sousedé. Nejenže jsou krásné, ale jsou klíčem k tomu, abychom pochopili, jak galaxie vznikají a jak se vyvíjejí, což platí i v případě naší galaxie – Mléčné dráhy,“ cituje portál výzkumného centra pro pozemní optickou a infračervenou astronomii NOIRLab vedoucího projektu SGA Johna Moustakase.

„Minulé kompilace galaxií byly zatíženy nesprávnou polohou, velikostí a nepřesným tvarem galaxií. Obsahovaly také položky, které nebyly galaxiemi, ale hvězdami. SGA to vše na velké části oblohy odfiltruje. Poskytuje také nejlepší měření jasnosti galaxií, což jsme dosud u vzorku této velikosti neměli,“ vysvětluje Arjun Dey, astronom z NOIRLabu.

Výzkumníci doufají, že atlas bude užitečný nejen pro profesionální astronomy a vědce, kteří hledají určitý typ galaxií pro svůj výzkum, ale také pro amatérské astronomy a nadšené hvězdáře, kteří se chtějí dozvědět něco o tom, co vidí svými dalekohledy.

Zdroje:

Nejnovější články