Obama telefonoval do vesmíru, aby pogratuloval rekordmanovi

20. 10. 2015 – 9:05 | Vesmír | art | Diskuze:

Obama telefonoval do vesmíru, aby pogratuloval rekordmanovi
Barack Obama telefonuje na ISS, oslavenec Scott Kelly je úplně vlevo | zdroj: White House

Za devět dní se astronaut Scott Kelly stane americkým rekordmanem v délce pobytu ve vesmíru (světový rekord drží Rus Valerij Poljakov s 437.7 dnem). K velkému milníku už Kellymu pogratuloval i americký prezident Barack Obama a dokonce osobně – zavolal mu na ISS. 

Kelly je na stanici od března. Spolu se svým identickým dvojčetem Markem provádějí experiment – až se Kelly vrátí na Zem, NASA porovná jejich fyzický stav, aby si ověřila, jak moc ovlivňuje tělesnou schránku pobyt ve Vesmíru. Mark a Scott jakožto identický dvojčata mají také identickou DNA a jakékoli případné genetické změny u Scotta by tak byly hned vidět.

Výsledky pokusu pomůžou odborníkům NASA s odhadem rizik dlouhodobého pobytu ve vesmíru pro let na Mars.  

I relativně krátký pobyt na orbitě přitom tělo ovlivňuje docela dost. Astronauti a kosmonauti se vracejí na zem s ochablým svalstvem nebo sníženým zrakem. Mimo ochrannou vrstvu zemské magnetosféry jsou navíc ve vesmíru vystaveni poměrně silné radiaci.  

To jsou ale známé věci. Zato zda to nemá vliv také na hlubší struktury, jako právě na zmíněnou DNA, to odborníci spolehlivě nevědí. A právě s tím jim pomůžou Mark a Scott. Až NASA sepíše finální verzi seznamu s potenciálními problémy letu na Mars, pustí se do hledání způsobu, jak je vyřešit či aspoň zmírnit. 

Zdroje:
Vlastní, Dailydot

Nejnovější články