Objeven nejtěžší tvor, který kdy obýval Zemi

8. 8. 2023 – 21:07 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Objeven nejtěžší tvor, který kdy obýval Zemi
Kresba kolosální pravěké velryby Perucetus colossus. | zdroj: Profimedia

Byl to neuvěřitelně těžký tvor. Jeho jeden obratel vážil celý metrák.

Nově objevený druh, pravěká velryba pojmenovaná Perucetus colossus, tedy kolosální velryba z Peru, se uchází o titul nejtěžšího tvora, který kdy obýval planetu Zemi. Tento obr zpochybňuje primát, který dosud patřil plejtváku obrovskému, známému jako modrá velryba.

„Fosilie se nepodobá ničemu, co jsem kdy viděl,“ cituje magazín Earth Alberta Collaretu. Tento paleontolog z univerzity v italské Pise vedl studii analyzující kolosální velrybu z Peru, která byla publikována v časopise Nature.  

Vodní obr, který skončil v poušti

Kosterní pozůstatky obřího tvora byly nalezeny v poušti Ica, v oblasti, která byla kdysi pod vodou a která je proslulá svými mořskými zkamenělinami. Každý z jeho obratlů váží přes 100 kilogramů. Žebra dosahují délky 1,4 metru.

Fosilizované kosti Perucetua, jejichž stáří se odhaduje na 39 milionů let, objevil před deseti lety Mario Urbina z Univerzity San Marcos v Limě. Mezinárodní tým pak pracoval na skalnatém svahu a po letech vykopávek odhalil 13 obratlů z páteře velryby, čtyři žebra a kyčelní kost.

Nakonec výzkumný tým fosilie analyzoval, mimo jiné pomocí 3D skeneru.

„Na základě neúplné kostry a jejím porovnáním s moderními mořskými savci jsme odhadli rozměry a hmotnost Perucetua colossua,“ vysvětluje spoluautor studie Eli Amson, paleontolog ze Státního přírodovědeckého muzea ve Stuttgartu.

Vážil jako kamion

Výpočty týmu naznačily, že prehistorická velryba mohla vážit zhruba 340 tun. Na délku měřila 20 metrů. Tyto parametry ji řadí k největším plejtvákům, kteří váží kolem 180 tun a mohou dorůstat 30 metrů.

Nově objevený tvor nedosahuje délky plejtváků obrovských. Zato ho podle paleontologů předčí hmotností. Byl to nejspíš nejhmotnější tvor, jaký byl kdy objeven.

Jedním z pozoruhodných rysů Perucetua colossua je hustota jeho kostí, která je mnohem větší než hustota kostí modré velryby.

Právě tato vlastnost vedla Eliho Amsona k závěru, že pradávný kolos obýval mělké pobřežní vody. Těžké kosti mu umožňovaly držet se blízko mořského dna, obdobně jako dnešním kapustňákům. Vědci předpokládají, že se pohyboval pomocí zakrnělých nohou.

„Je zatím obtížné určit, čím se Perucetus colossus živil, aby své obří tělo uživil. Alespoň do té doby, než nalezneme jeho lebku,“ říká Amson. Odhaduje však, že hledal potravu u mořského dna.

Hans Thewissen, paleontolog z Univerzity severovýchodní Ohio, k analýze peruánského kolosu poznamenal: „Úchvatný nález. Je prostě vzrušující vidět tak obrovského živočicha, který se tolik liší od všeho, co známe.“

Zdroje:

Nejnovější články