Objevena exotická planeta, která obíhá tři hvězdy

14. 10. 2021 – 23:20 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Objevena exotická planeta, která obíhá tři hvězdy
Ilustrace systému tří hvězd. | zdroj: Profimedia

Vesmír platí za místo, kde je pořád co nalézat. Teď astronomové oznámili objev exoplanety kroužící kolem tří hvězd.

Podzim je období, kdy sluneční paprsky přestávají hřát, kvapem jich ubývá a naše hvězda tráví čím dál méně času nad obzorem. Pomohly by v takové situaci další „Slunce“?

Někde ve vesmíru to nemusí být sci-fi, ale realita. Ve vzdálené hvězdné soustavě astronomové z Nevadské univerzity v Las Vegas patrně objevili první exoplanetu, která obíhá současně tři hvězdy. 

Když jedno „Slunce“ nestačí

Soustava, kterou astrovědci popisují v žurnálu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, je vzdálena 1312 světelných let od Země. Dostala jméno GW Orionis a astronomové ji pozorovali sítí teleskopů ALMA, které se nacházejí na plošině ležící v nadmořské výšce pěti kilometrů v Chile.

Dvě hvězdy v GW Orionis obíhají kolem sebe a třetí okolo nich. Trajektorie jsou patrné z videa Evropské jižní observatoře, které patří teleskopy ALMA.

Hvězdy jsou mladé, proto je obklopují disky prachu a plynu, které sahají do vzdálenosti desítek miliard kilometrů. Z nich se rodí planety.

V discích, z nichž jeden je podivně nakloněn, se nacházejí prstence. Vnitřní je od největší hvězdy vzdálen sedm miliard kilometrů, prostřední 27 miliard a vnější 50 miliard kilometrů. Vnitřní prstenec je přitom vyosený. Rozložení disků a prstenců je vidět z následujícího videa.

V jednom z prstenců identifikovali astronomové mezeru, pro kterou mají jediné vysvětlení: v této oblasti vznikla plynná planeta podobná Jupiteru. A může jich být dokonce několik.

Tito „plynní obři“ bývají zpravidla prvními planetami, které se v hvězdném systému v discích z prachu a plynu tvoří. Teprve poté vznikají kamenné planety, jakými jsou Země Mars nebo Venuše.

Samotnou planetu astronomové zatím neviděli. Jsou však přesvědčeni, že v příštích měsících o její existenci získají přímý důkaz.

„Je to vzrušující objev, který může rozšířit naše poznatky o vzniku planet,“ cituje magazín Eurek Alert hlavního autora studie, amerického astronoma Jeremyho Smallwooda.

Hvězdy mají společníky

Na rozdíl od naší sluneční soustavy, kterou tvoří osamělá hvězda, mnoho hvězdných soustav se skládá ze dvou a více hvězd, které jsou gravitačně provázány.

Například naše „sousedka“ Alfa Centauri, nejbližší hvězdný systém od Slunce, vzdálený pouhých 4,35 světelných let, se skládá z dvojice hvězd typu našeho Slunce a chladného červeného trpaslíka. Před devíti lety astronomové v této soustavě zaznamenali planetu velkou zhruba jako Země. Krouží však pouze kolem jedné z hvězd, ostatní její dráhu téměř neovlivňují.

Planet, které obíhají po vzdálené dráze kolem dvojhvězdy, objevili astronomové už desítky. Dosud však zůstávala nezodpovězena otázka, zda existují planety, které obíhají současně tři hvězdy.

Patrně jsme nejméně na jednu narazili.

Zdroje:
EurekAlert, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Nejnovější články