Objevena nová velryba. Vypadá a zní jinak, než dosud popsaní mořští savci

14. 12. 2020 – 22:59 | Příroda | ave | Diskuze:

Objevena nová velryba. Vypadá a zní jinak, než dosud popsaní mořští savci
Vorvaňovci pozorovaní v Pacifiku. | zdroj: Sea Shepherd

Majestátní ryba se lidským zrakům skrývala v hlubinách. Je ale možné, že bychom tak velkého savce přehlédli?

Biologové a ochránci přírody z organizace Sea Shepherd Conservation Society objevili u ostrovů Ban Isles poblíž západního pobřeží Mexika dosud neznámý druh velryby. Sedmnáctého prosince tam pozorovali tři vorvaňovce, kteří se vynořili hned vedle jejich lodi.

Tito kytovci s dlouhými, výrazně protaženými čelistmi a nezvykle umístěným chrupem vypadali a také zněli jinak než známé druhy tohoto savce. Vědci je filmovali a pomocí podmořských mikrofonů pořídili záznam zvukových signálů, kterými se ryby dorozumívaly.

Běhá jim mráz po zádech

Z databáze biologové zjistili, že neodpovídají žádnému z druhů, které jsou popsány, což ukazuje na to, že objevili dosud nepopsaný druh.

zdroj: YouTube

"Úplně nám běhá mráz po zádech, když pomyslíme, že bychom mohli dokázat něco, o čem si většina lidí myslí, že je nemožné, tedy najít velkého savce, který je vědě naprosto neznámý," říká na webu Sea Shepherd jeden ze členů expedice Jay Barlow, biolog se specializací na mořské savce z Oceánografického institutu v kalifornském San Diegu. 

Objev bude ještě podroben podrobnější analýze a vědci se pokusí ze vzorků vody odebraných během setkání s velrybami získat jejich DNA a také to porovnat se vzorky v databázích. Biologové nicméně už teď věří, že narazili na nový druh velryby, který věda ještě nezná.

Kolik je 'tam dole' ještě neznámého?

Nasnadě je otázka, jak mohl tak velký živočich (dosahuje délky 12 metrů) dosud unikat jejich pozornosti.

Členové expedice to vysvětlují tím, že příslušníci čeledi vorvaňovcovitých tráví většinu času v hlubinách, kde se živí menšími rybami a hlavonožci. Pod vodou vydrží bez nadechnutí až tři hodiny a drží rekord v hloubce ponoru mezi všemi savci, byly spatřeni v hloubce 2992 metry. A protože dávají přednost hlubokým vodám, u pobřeží se vyskytuje zřídka.

Lidé je tedy mohou spatřit jen výjimečně, když se na chvíli vynoří na hladinu, aby doplnili zásoby vzduchu. K lodím se však zpravidla nepřibližují, protože jsou plaší.

"Objev nového druhu vorvaňovce ukazuje, kolik neznámého ještě zbývá odhalit v oceánech, za jejichž obranu bojují naši kapitáni, posádky i partneři," cituje web Sea Shepherd kapitána průzkumné lodi Petera Hammarstedta z Sea Shepherd.

Zdroje:
Sea Shepherd

Nejnovější články