Objevena vzácná varianta genu, která chrání před obezitou

13. 7. 2021 – 12:33 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Objevena vzácná varianta genu, která chrání před obezitou
Gen štíhlosti dopřává Matka příroda jen vyvoleným. | zdroj: Profimedia

Geny se dají najít skoro za vším. I za štíhlostí.

Někteří lidé zůstávají po celý život štíhlí, aniž by dodržovali správnou životosprávu, anebo cvičili. Jiní zase přibývají na váze, byť dbají na zdravou stravu, nepřejídají se, a dokonce mají dostatek pohybu.

Co za tím vězí? Třeba různé varianty genů.

Potvrzeno na myších

Genetici obvykle hledají mutace genů, které jsou za vznikem určitého onemocnění. Jenže geny lidí se liší nejen mutacemi, ale také drobnými odchylkami – variantami, které rozhodují o tom, zda je člověk náchylný na nějaké choroby, anebo abnormality.

Výzkumníci z Cambridgeské univerzity teď objevili varianty genů, které chrání své nositele před tím, aby tloustli.

Vědci zkoumali genom (genetickou informaci uloženou v DNA) u více než 640 000 lidí z Británie, Mexika a Spojených států. Zaměřili se přitom jen na jednu jeho část - tu, která kóduje proteiny. Z hromady dat potom sestavili mozaiku genů, které se podílejí na vzniku nadváhy nebo obezity, i těch, které jsou naopak spojeny s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI, hmotnost v kilogramech dělená druhou mocninou výšky v metrech).

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že obezitou trpí 18,5 % Čechů, z toho téměř 20 % mužů a 18 % žen. Nadváhu má 47 % mužů a 33 % žen. Průměrná hodnota BMI (indexu tělesné hmotnosti) obyvatel dosáhla 25,2, což je nad horní hranicí normální zdravé váhy.

Genetici z dat vyčetli, že největší vliv na index tělesné hmotnosti mají varianty genu GPR75. Lidé, kteří měli vyřazenou jednu kopii tohoto genu, vážili v průměru o 5,3 kilogramu méně a měli mnohem nižší vyhlídky na to, že budou obézní ve srovnání s těmi, kteří měli obě kopie.

Svůj poznatek experti ještě ověřili na laboratorních myších. Vypnuli jim jedno kopii genu, a zkoumali, jaký vliv na ně bude mít kalorická potrava s vysokým obsahem tuků.

Měření ukázala, že hlodavci s deaktivovaným genem přibrali o 44 procent míň než jedinci se stejnou stravou, ale nepotlačenou kopií genu. Měli také lepší kontrolu nad hladinou cukru v krvi a byli citlivější na inzulín.

Gen, kterého je jako šafránu

Vědci nicméně zjistili, že ‚gen štíhlosti‘ je mimořádně vzácný. Zmíněnou variantu genu GPR75 podporující štíhlost a chránící před obezitou měl ve studii pouze jeden člověk že tří tisíc.

Z toho vyplývá, že většina štíhlých lidí vděčí za své proporce sama sobě, ne svým předkům, anebo ‚Matce přírodě‘.

Upravený gen GPR75 by se však podle vědců mohl v budoucnosti stát základem léků proti obezitě. A nejen proti ní. „Naše práce se dá zobecnit i na další nemoci, jako je cukrovka typu 2 a jiné metabolické poruchy,“ napsala ve studii její hlavní autorka Luca Lottaová, genetická epidemioložka z Genetického centra Regeneron.

Zdroje:
Science, Sciencemag

Nejnovější články