Objevila se nová a dosud nejzmutovanější varianta koronaviru. Co o ní víme?

31. 8. 2021 – 15:01 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Objevila se nová a dosud nejzmutovanější varianta koronaviru. Co o ní víme?
Ilustrace koronaviru, který v těle hostitele zmutoval (z červeného na modrý). | zdroj: Profimedia

Genetičtí výzkumníci zkoumají zneklidňující variantu koronaviru SARS-CoV-2. Pochází z jihu Afriky. Zatím není jasné, zda je nebezpečná.

Nová varianta koronaviru, označená C.1.2., je dosud nejzmutovanější verzí původního viru z čínského Wuchanu. Experti z jihoafrického Národního institutu pro infekční nemoci a dalších institucí ji ve studii na webu medRxiv popisují jako „znepokojující“.

Zneklidňuje také epidemiologa Erika Feigla-Dinga, který působí na prestižních amerických univerzitách - Harvardově a Johnse Hopkinse. Feigl-Ding sdílí obavy, že může být nakažlivější, snáz unikat protilátkám a v tweetu na studii upozorňuje.

V současnosti ale žádný expert nedokáže jednoznačně říct, zda to je nebezpečná varianta. Některé varianty koronaviru se během pandemie objeví a zase zmizí. Jiné mohou být úspěšné, přetrvávají a šíří se populací.

Následující odpovědi na otázky shrnují dosavadní poznatky o variantě viru C.1.2.

Jak nová varianta vznikla?

Vyvinula se z varianty C.1. (jihoafrické, beta B.1.651), která převládala na jihu Afriky během první vlny pandemie. Zrodila se při replikaci – tvorbě kopií – této varianty, kdy se objevily chyby v bílkovinném řetězci viru.

Od původní varianty koronaviru, poprvé zaznamenané předloni v Číně, je C.1.2 vzdálena o 44 až 59 mutací.

Kdy byla poprvé zaznamenána?

Objevili ji v Jižní Africe 21. května. Od té doby se rozšířila do všech provincií země i do několika dalších států v Africe. Byla zaznamenána také na jiných kontinentech. V Evropě na ni narazili v Británii, ve Švýcarsku nebo v Portugalsku.

Jak je rozšířená?

Frekvence výskytu varianty je v globálním měřítku zatím nízká. Databáze GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) do 20. srpna zmiňuje 80 sekvenovaných vzorků, které se s ní shodují. Jihoafrický Národní institut pro infekční nemoci odhaduje, že varianta je v zemi odpovědná za tři procenta nákaz.

Z grafu ve tweetu Marie Van Kerkhovenové, epidemioložky se specializací na koronaviry, která pracuje pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), vyplývá, že globálně dominuje stále delta (britská varianta).

„K dnešnímu dni je na celém světě hlášeno kolem sta sekvencí C.1.2.,“ upozorňuje Maria van Kerkhoveová.

Čím je varianta pozoruhodná?

Kromě neobvyklé kombinace mutací tím, že to je zatím nejvzdálenější varianta viru od původního koronaviru, který byl objeven ve Wu-chanu. Má 16 submutací. Ostatní varianty jich mají nejvýš 15.

Pozoruhodné je na ní také to, že její četnost pořád roste, byť pomalu. Agresivní varianta delta na jihu Afriky jiné varianty téměř vytlačila, ale C.1.2 jí vzdoruje.

Proč odborníky znepokojuje?

Experti ve studii na webu medRxiv varují: „Tato větev viru obsahuje znepokojující sestavu mutací. Jsou v ní mutace, které jsou spojovány s vysokou infekčností a odolností vůči protilátkám.“ 

Vědci ale přiznávají, že zatím nemají dostatek dat, aby mohli určit, jak je varianta C.1.2. nakažlivá a odolná vůči vakcínám. Více mutací zvyšuje nejistoty, které se u nové varianty objevují. C.2.1. však nemusí nutně představovat větší hrozbu. Některé mutace mohou virus oslabit.

Je proto možné, že i tato varianta, obdobně jako drtivá většina těch, které se už objevily, zanedlouho zmizí ze světa. „C.1.2 by musela být velmi zdatná dobrá, životaschopná a rychlá, aby v této etapě pandemie překonala deltu,“ řekla deníku The Guardian imunoložka Megan Steainová, která genom této varianty zkoumá.

O účinnosti změn rozhoduje kombinace mutací - a právě ji teď vědci v laboratorním na buněčných kulturách analyzují. „V současnosti hodnotíme dopad této varianty na neutralizaci protilátek po infekci SARS-CoV-2 nebo očkování proti SARS-CoV-2,“ píše se ve studii vedené experty z jihoafrického Národního institutu pro infekční nemoci, ke které ještě nebylo vypracováno recenzní řízení.

Některá předběžná data dávají důvod k obavám. Vědci například zjistili, že varianta C.1.2. je schopna vytvořit průměrně 41,8 nových mutací za rok. To je téměř dvojnásobná četnost než u dosavadních variant koronavirů, které WHO zařadila do skupiny „znepokojivé“.

Unikne vakcínám a protilátkám?

Někteří experti se toho obávají. Viroložka Penny Mooreová z Národního institut pro infekční nemoci však sdělila, že skupina, která variantu C.2.1. studuje a ve které pracuje, sdílí přesvědčení, že vakcíny budou i nadále chránit lidi před vážnými nemocemi a smrtí.

„Všechny vakcíny by si měly udržet účinnost proti těžkým nemocem a smrti,“ řekla na tiskové konferenci.

Zdroje:
WHO, The Guardian, medRxiv, NICD

Nejnovější články