Odhalena tvář věhlasného faraona Ramesse Velikého. Experti ji vytvořili z CT skenů mumie

20. 1. 2023 – 23:59 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Odhalena tvář věhlasného faraona Ramesse Velikého. Experti ji vytvořili z CT skenů mumie
Mumie Ramesse II. v káhirském Muzeu egyptských starožitností. | zdroj: Profimedia

Vyspělé digitální technologie nám umožňují pohlédnout do tváře jednoho z nejslavnějších a nejmocnějších faraonů starověkého Egypta. Vědci ve videu ukázali podobiznu Ramesse II. v různých obdobích jeho života.

Ramesse II. (také Veliký) vládl starověkému Egyptu celých 66 let (1279–1213 před Kristem) za devatenácté dynastie. Někteří historici o něm tvrdí, že to byl biblický faraon, kterého zmiňuje kniha Exodus jako vládce pronásledujícího Izraelity.

Digitálně rozbalený panovník

Sochy i mumie poskytují pouze hrubou představu o faraonově podobě. Získali jsme ji až nyní – díky pokročilým počítačovým technologiím. Vědcům umožnily mumii „digitálně rozbalit“, a tak odhalit tvář Ramesse II. a vymodelovat panovníkovu tvář v době jeho smrti i v časech, kdy byl v „nejlepších letech“. Výsledek je vidět v následujícím videu.

Rekonstrukce faraonova obličeje je společným dílem egyptských a britských odborníků.

Začala v Káhiře. Vedoucí radiologie na Káhirské univerzitě Sahar Saleemová zpracovala CT snímky mumie, které pořídila v letech 2005 až 2009. Poté pomocí moderního softwaru vytvořila 3D model jeho lebky.

„Software nám identifikoval různé vrstvy materiálů nanesené na tváři mumie, jako jsou například lněné obvazy,“ cituje magazín IFL Science profesorku Saleemovou.

Výsledek její práce se stal základem pro činnost v laboratoři Face Lab na Univerzitě Johna Moorese v Liverpoolu.

Experti tam nejprve na lebce identifikovali jednotlivé antropologické body (landmarky). Pro tato pevně daná místa na obličeji existuje v odborné literatuře databáze tloušťky měkkých tkání. Tak je možné vymodelovat obličej – líce, obočí, bradu...

Pomocí softwaru určeného pro forenzní vyšetřování experti přidávali vrstvy svalů a tkání na kostech, až vytvořili konečnou podobu panovníka.

V rekonstrukci podoby Ramsese II. expertům pomohly stopy zachované mumifikací, například část vlasů. Barvy vlasů, ale i pleti a očí pak forenzní odborníci konzultovali s egyptology, píše se na webu Face Lab.

Kromě podobizny Ramsese II. v době jeho smrti byl tým schopen vytvořit i model, jak vládce vypadal ve svých nejlepších letech, desítky let před svou smrtí.

Jak omladit mumii

Ramesse Veliký během své vlády dal postavit nová města, chrámy i své sochy. Vedl války, ale také uzavíral první mírové smlouvy. Rozšířil území Egypta a posílil jeho vliv v oblasti.  

profimedia-0034839259 Socha Ramesse Velikého před chrámem v Luxoru. Panovník ho dal vystavět na počest svého vítězství v bitvě u Kadeše. | zdroj: Profimedia

Dožil se vysokého věku, podle některých pramenů až 92 let. Přežil mnoho z desítek svých manželek a konkubín, které mu porodily nejméně 50 synů a 53 dcer. Opravdovou láskou jeho života byla královna Nefertari, s níž se oženil už ve velmi mladém věku.

A jak experti postupovali při modelování jeho obličeje v mladších letech?

„Víme, jak lebky a obličeje stárnou. Proto můžeme předpovědět, jak člověk vypadal v mladším věku. Stačí, když odstraníme některé změny na kostře a na měkkých tkáních spojené se stářím, jakými jsou třeba vrásky, svěšený nos a uši, čelisti, anebo ztráta zubů,“ vysvětluje ředitelka Face Lab Caroline Wilkinsonová.

Výsledek vyhlíží věrohodně. Když přimhouříte oči, vypadá Ramesse II. téměř jako jeho sochy.

Zdroje:
IFL Science, Face Lab

Nejnovější články