Okázalá exploze uprostřed moře vysvětlena. Je za ní ‚Matka příroda‘

7. 7. 2021 – 5:58 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Okázalá exploze uprostřed moře vysvětlena. Je za ní ‚Matka příroda‘
Hřib po výbuchu, který vyvolal zděšení. | zdroj: Profimedia

Svět obletěly fotografie a videa okázalého výbuchu, který ozářil večerní oblohu v oblasti Kaspického moře. Zlatý hřib se objevil nad hladinou v neděli večer tamního času.

Zpočátku se leckdo obával, že vybuchla plošina těžící zemní plyn či ropu, anebo tanker. Nakonec se ukázalo, že za hřibem byla erupce bahenní sopky.

Příčinu odhalil vrtulník, který se druhý den ráno dostal do oblasti výbuchu.

Na videu vidíte ostrůvek v Kaspickém moři. V kráteru uprostřed ostrova hoří plyny, což tamní sopku usvědčuje z vulkanické aktivity.

Bahenní sopka je místo, kde stoupající plynové hydráty v jílovité bahnité půdě vytváří plochý kužel připomínající sopku.

Máme je i v Česku

Princip těchto sopek je jiný než u magmatických vulkánů. V uloženém organickém materiálu hluboko pod zemí vnikají uhlovodíky – ropa, zemní plyn, anebo metan. 

Plyny stoupají a s sebou berou nahoru podzemní vodu. Vzniká jemné bahno vyvrhované na povrch. V místech, kde plyny bahnem probublávají, se mohou vznítit a vybouchnout.

Bahenní sopky jsou vázány na tektonicky aktivní oblasti, na ložiska ropy i zemního plynu. Největší jsou právě v Ázerbájdžánu, takže zmíněný výbuch tam nebyl kdovíjak překvapivý.

V Česku se malé bahenní sopky vyskytují v přírodní rezervaci Soos u Františkových Lázní, na tamním rozlehlém rašeliništi a slatiništi.

Zdroje:
BBC, wikipedie

Nejnovější články