Pavouci by zvládli za rok sníst všechny lidi na Zemi

16. 11. 2017 – 17:07 | Příroda | Lenka Dvořáčková | Diskuze:

Pavouci by zvládli za rok sníst všechny lidi na Zemi
Pavouci se živí hlavně hmyzem, denně spořádají desetinu své váhy. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Lidi trpící arachnofobií asi příliš nepotěší zpráva, že podle entomologického průzkumu se nacházejí pavouci ve sto procentech domů a bytů, a to hlavně v koupelnách a ložnicích. Ještě děsivější zpráva ale je, že pokud by pavouci "chtěli", stačí jim k vyhubení celého lidstva pouhý rok. Tak dlouho by jim trvalo, než snědí všechny obyvatele planety. 

Pavouci tvoří jedny z největších přirozených nepřátel hmyzu. I když větší druhy se samozřejmě neživí jen hmyzem, ale nepohrdnou ani drobnými plazy, ptáky či savci.

Aby dokázali, že jsou pavouci mnohem významnějšími predátory, než se předpokládá, rozhodli se biologové Martin Nyffeler a Klaus Birkhofer spočítat, kolik biomasy zvládne celá pavoučí populace zkonzumovat během jednoho roku. Ve studii, kterou publikovali v odborném magazínu Science of Nature, došli k sumě 400 až 800 milionů tun.

Abychom si tak velké množství dokázali představit, stačí jediné – odhaduje se, že všichni lidé na zemi váží nějakých 287 milionů tun. Takže pavouci by zvládli během jednoho roku vyhladit celou lidskou populaci a ještě by jim v žaludcích zbylo místo i na nějakou tu jejich běžnou hmyzí stravu.

Desetina váhy krát počet pavouků

Jak k tomu Nyffeler a Birkhofer došli? Jsou to trochu náročnější počty. Vycházeli z průzkumů, kolik pavouků žije na jednom metru čtverečním v různých oblastech země a propojili to s tím, kolik průměrně zkonzumují různě velicí pavouci za jeden rok.

Podle jedné studie najdeme průměrně 131 pavouků na jednom metru čtverečním, přičemž jsou oblasti, kde jich je i víc než tisíc. Biologové zároveň propočítali, že celá pavoučí populace váží zhruba 25 milionů tun. Pokud denně sní zhruba deset procent své váhy, stačí trocha násobilky.

Sečteno podtrženo, doufejme, že se pavouci nikdy nevzepřou přírodě, protože i kdyby nesnědli lidi, mohli by tak jako tak ohrozit světovou faunu. Do té doby jim ale můžeme děkovat, že nás třeba zbavují komárů a dotěrných mušek…

Zdroje:

Nejnovější články