Plasty ohrožují zdraví lidí v globálním měřítku, škodí už plodu v děloze

18. 12. 2020 – 15:03 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Plasty ohrožují zdraví lidí v globálním měřítku, škodí už plodu v děloze
zdroj: Profimedia

Nová vědecká zpráva dospěla k jednoznačnému závěru, že chemikálie obsažené v plastech jsou vážnou hrozbou pro lidské zdraví. Experti v ní upozorňují, že tato hrozba dosahuje globálních rozměrů.

Mikroplasty jsou téměř všude - v kohoutkové vodě, v potravinách v mořských živočiších, cukru, pivu... Je obtížné najít populaci, která by jimi nebyla zasažena.

Neviditelné riziko

Američtí a švédští odborníci z Endokrinologické společnosti a Mezinárodní sítě pro eliminaci znečišťujících látek (IPEN) tento týden vydali zprávu, ve které píší, že analyzovali stovky studií o vlivu mikroplastů na lidský organismus. Identifikovali přitom 144 chemikálií, které obsahují a které narušují hormonální funkce.

Hlavní riziko podle jejich analýzy představují chemikálie, které se podobají živočišným hormonům anebo s hormony reagují. Jsou to různé látky od polyfluoralkylových substancí (PFAS), ftalátů, bisfenolu A (BPA) až po toxické kovy jako olovo a kadmium. Některé z nich jsou do plastů přidávány v malém množství záměrně, jiné vznikají jako vedlejší produkt, například při působení povětrnostních vlivů na materiál plastu.

Vyšší hladiny těchto látek v lidském organismu jsou spojovány s vyšší mírou neplodnosti, metabolickými poruchami jako je cukrovka, anebo také  s některými druhy rakoviny.

Dřívější studie prokázaly, že mikroplasty končí také v placentě, takže už plod může být vystaven zmíněným látkám. Důsledkem může být nižší porodní hmotnost, vyšší náchylnost dítěte k autismu nebo k poruchám pozornosti souvisejícím například s hyperaktivitou.

Hrozbu lidskému zdraví způsobuje hromadění mikroplastů v organismu. Studie Světového fondu na ochranu přírody zjistila, že za život sníme a vypijeme tolik mikroplastů, že by se z nich dalo sestavit několik sad Lega. Do našeho těla se jich ročně dostanou ročně desítky tisíc kusů.

Američtí a švédští autoři ve své zprávě nicméně nevyzývají k okamžitým zákazům plastů. Uznávají, že jsou v řadě odvětví nezbytné, například v medicíně. Upozorňují však, že nárůst produkce plastů i plastového odpadu a stále se zvyšující objem mikroplastů je časovanou bombou.

Hledejme alternativy!

Současné náhražky tradičních plastů, například rozložitelný plast, problémy zmíněné ve zprávě zásadně neřeší. Také biodegradovatelný plast mnohdy obsahuje stejné přísady jako běžný plast, a tak může působit stejné zdravotní problémy. Alternativou může být plast, který neobsahuje riziková aditiva – takový materiál ale zatím nemáme.

Vědci vyzývají k hledání nových alternativ k plastům. Lidem doporučují, aby se vyhýbali zejména plastům na jedno použití pro nádoby na jídlo a pití a neohřívali potraviny v plastových nádobách v mikrovlnné troubě.

"Je naší kolektivní odpovědností zasadit se za to, aby veřejná politika uznala jasné důkazy, že chemikálie narušující endokrinní systém, které plasty obsahují, jsou nebezpečné," píší autoři v závěru zprávy.

Zdroje:
Science Alert

Nejnovější články