Obří žraloci se požírali už před narozením v děloze. Děsivé, ale účinné

14. 1. 2021 – 12:16 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Obří žraloci se požírali už před narozením v děloze. Děsivé, ale účinné
Megalodon v akci. Predátor požírá predátora. | zdroj: Profimedia

Přírodní zákonitosti jsou někdy děsivé. Stačí pohlédnout na život žraloků, kteří se stávají kanibaly už v matčině děloze.

Obří žralok megalodon (Carcharocles megalodon, v překladu 'velký zub') zmizel ze světových oceánů už před třemi miliony let. Nepřestává však fascinovat svou velikostí a svými predátorskými zvyky, které odhalují výzkumy založené na moderních technologiích.

Z nového výzkumu vyplývá, že vrcholový predátor své doby při narození měřil dva metry. A vědci z něj také vyvozují, že megalodoni ještě před narozením požírali v matčině lůně nevylíhnuté sourozence.

Dvoumetrový novorozenec

Za skoro 20 milionů let jeho existence v pozemských mořích se výzkumníkům nastřádalo mnoho fosilizovaných ostatků dávného tvora. Z nich například víme, že megalodon měřil 15 metrů, podle některých expertů však mohl dorůstat až 20 metrů.

profimedia-0245817051 cz zdroj: Profimedia

Megalodon, obdobně jako jiní žraloci, byl pozoruhodný tím, že mu po celý život rostly nové zuby. Chrup, který trousil na mořské dno, tak tvoří největší podíl fosilií. Podařilo se však odhalit i několik obratlů paryby, na které se zaměřili výzkumníci Královského belgického institutu přírodních věd. S využitím rentgenové tomografie prozkoumali obratle devítimetrového megalodona, který uhynul ve věku kolem 46 let.

Jejich studium, publikované v žurnálu Historical Biology, vrhlo nové světlo na to, jak se megalodon vyvíjel, protože během růstu obratlů se cykly života zapisují do nových vrstev kostí podobně jako letokruhy u stromů.

Zajímavější než konec živočicha, jsou informace o tom, kde megalodon začínal. Z velikosti obratlů v době porodu vědci dokázali určit, že novorozeně mělo délku kolem dvou metrů. Tedy víc než většina dospělých lidí. Z toho bylo možné odhadnout i místo, kde se mládě do této velikosti vyvíjelo.

Drsný svět podle Darwina

Zatímco většina žraloků se rodí z vajec kladených na mořské dno, některé druhy patří mezi živorodé, u nichž celý vývoj plodu z vajíčka probíhá v těle matky a mláďata se rodí živá.

Do které z těchto dvou kategorií spadal megalodon, dosud nebylo známé. Nyní, když známe velikost narozeného mláděte, je téměř jisté, že tento druh patřil mezi živorodé. Tak velký megalodon se prostě nemohl vyvinout ve vejci.

Velikost novorozeně ukazuje také na to, že megalodonové, stejně jako některé nynější druhy živorodých žraloků, patřili mezi zvláštní druh kanibalů, kteří požírají své nenarozené sourozence už v děloze. Tyto druhy žraloků se v těle živí také neoplodněnými vajíčky a požírají se zpravidla i po narození, kdy ještě neloví.

Je to drsný svět darwinowského přirozeného výběru. Důsledkem je nižší počet živočichů, kteří se dožijí dospělosti, avšak přeživší jsou obdařeni větší silou, což pomáhá udržet druh.

Megalodon přesto před 3,6 miliony let vyhynul. Nedovedl se vypořádat se změnami ekosystému a úbytkem potravy v mořích.

zdroj: YouTube

 

Zdroje:
Historical Biology

Nejnovější články