Z oceánů už zmizela většina žraloků. Obávaní predátoři končí v polévce

1. 2. 2021 – 19:27 | Nedd | Ladislav Loukota | Diskuze:

Z oceánů už zmizela většina žraloků. Obávaní predátoři končí v polévce
Pohlaďte si žraloka, někteří potápěči to dělají. Snímek byl pořízen u přístavu Freeport na Bahamách. | zdroj: Profimedia

Predátoři oceánů ustupují predátorům souše - lidem. 

Žraloci prohrávají souboj s člověkem. Studie skupiny Global Shark Trends, který vyšla v časopise Nature, dospěla k závěru, že počet žraloků (i rejnoků) v oceánech klesl od roku 1970 o více než 70 procent.

Díra v populaci

Nadměrný rybolov zanechal obrovskou díru v populaci těchto paryb. Ale průměrná cifra nevystihuje stav některých druhů, které jsou doslova decimovány. Platí to třeba o žraloku dlouhoploutvém, jehož populace se od roku 1970 scvrkla na pouhá dvě procenta někdejšího stavu.

"To je horší pokles než u velkých pozemských savců," řekl pro agenturu AFP hlavní autor studie Nick Dulvy z kanadské Univerzity Simona Frasera.

Jeho tým strávil několik let sledováním 31 druhů žraloků a mantovitých – paryb z řádu rejnoků, které jsou typické delta tvarem těla a pohybem, připomínajícím ptačí let. Výzkumníci zjistili, že tři čtvrtiny zkoumaných druhů se nacházejí na hranici vyhynutí.

Zachraňte žraloky!

Autoři studie se zaměřovali na oceánské druhy žraloků a mantovitých. Tempo poklesu jejich populace je zaskočilo.

"Pokles je rychlejší, než jsme si vůbec dokázali představit," poznamenala spoluautorka studie Andrea Marshallová. "Je to znamení, že musíme okamžitě jednat."

Hlavním důvodem úbytku populace těchto druhů je nadměrný rybolov. Během sledovaného období se osmnáctkrát zvýšil „poměrný rybářský tlak“, což je měřítko podílu žraloků a rejnoků ulovených rybáři vůči jejich světovému stavu.

A proč je taková poptávka právě po žralocích?  Protože polévka z jejich ploutví je v Asii, ale především v Číně, pokládána za afrodisiakum. Odhaduje se, že v polévce ročně skončí kolem 70 milionů žraloků.

Autoři studie s organizací Marine Mega Fauna upozorňují, že dosavadní regulace rybolovu se na žraloky a manty zatím příliš nezaměřovaly. Daleko více byli nařízeními a úmluvami chráněni kytovci. Velrybí populace se z kritického ohrožení již dostala (byť se zdaleka nevrátila na původní stavy). Autoři studie proto navrhují rozšířit pravidla, která platí jejich lov také na žraloky a rejnoky.

"Proaktivní opatření můžou zabránit kolapsu populace. A víme, že fungují... Pokud můžete, zasaďte se i vy u své vlády o to, abychom začali chránit žraloky," vyzval Nick Dulvy.

Cristina Zenatová je už chrání. Patří se smeknout před její prací, kterou můžete vidět ve videu.

zdroj: YouTube.com

Zdroje:
Nature, AFP

Nejnovější články