Poslechněte si, jak zní černá díra. NASA převedla její vlny na tóny

7. 5. 2022 – 18:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Poslechněte si, jak zní černá díra. NASA převedla její vlny na tóny
Snímek z teleskopu Chandra zachycuje centrální oblast kupy galaxií v Perseovi. Nachází se v ní superhmotná černá díra, jejíž vlny zpracovala NASA do zvukové nahrávky. | zdroj: Profimedia

Černé díry jsou zlověstné objekty. A zlověstně také zní. Dokládají to zvuky ze vzdálené kupy galaxií.

Astronomie nám poskytuje ohromující záběry z vesmíru. Může však nabízet zážitky také našim sluchovým receptorům.

Pomáhá při tom sonifikace – technika převádějící data různého typu na zvukové signály. S její pomocí si teď můžeme poslechnout, jak zní černá díra v galaktické kupě vzdálené stovky milionů světelných let od Země. Nahrávku zpracovali experti z americké vesmírné agentury NASA.

„Představa, že ve vesmíru není žádný zvuk, vychází z předpokladu, že většina vesmíru je v podstatě vakuum, ve kterém není médium schopné šířit zvukové vlny. Jenže v kupách galaxií je velké množství plynu, které médium pro šíření zvukových vln poskytnout může,“ píše NASA na svém webu.

Takový plyn se nachází také v kupě galaxií v Perseovi (známé jako Abell 426), vzdálené přibližně 240 milionů světelných let od Země, která - jak její název naznačuje - leží v souhvězdí Persea. 

Hudba z temnot

Černé díry mají pověst zlověstných objektů. Jsou extrémně hmotné. Jejich gravitační pole je v jisté oblasti časoprostoru tak silné, že žádný objekt včetně světla nemůže tuto oblast opustit.

Astronomové z NASA však zjistili, že tlakové vlny vysílané černou dírou vyvolávají vlnění v horkém plynu kupy. Vlny nejsou pro lidské ucho slyšitelné.

Experti však astronomická data z černé díry, která získali z rentgenové observatoře Chandra, zpracovali pomocí sonifikace a převedli do tónů slyšitelných lidských uchem. Udělali to tak, že je zvýšili o 57 až 58 oktáv nad jejich skutečnou výšku.

Výsledek, který můžeme slyšet, je kvadrilionkrát vyšší než původní extrémně hluboká frekvence. (Kvadrilion je 1024, tedy jednička a za ní 24 nul.)

Při sonifikaci černé díry měřili experti vlny směrem ven ze středu. Radarové skenování ve videu popisuje vlny vyzařované v různých směrech.

Ve všech nicméně znějí temně a zlověstně.

Zdroje:

Nejnovější články