Příroda se rozpadá. Za půlstoletí zmizely dvě třetiny volně žijících živočichů

13. 10. 2022 – 12:50 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Příroda se rozpadá. Za půlstoletí zmizely dvě třetiny volně žijících živočichů
zdroj: Profimedia

Vymíráním živočichů může ztratit stabilitu celý přírodní systém Země, varují experti v nové zprávě.

Počty volně žijících živočichů na Zemi se za poslední půlstoletí drasticky zmenšily. Zmizely jich dvě třetiny, píše ve své zprávě Living Planet Report (tady v PDF) vydané ve čtvrtek Světový fond na ochranu přírody.

Největší mezinárodní organizace svého druhu přitom varuje, že obrovský úbytek živočichů bude pokračovat. Příčinou je úbytek půdy, kterou zabírají lidé, znečištění a také změna klimatu.

Temné vyhlídky

Dokument Living Planet Report připravuje fond téměř padesát let, vždy jednou dva roky. Autoři v nich zkoumají vývoj populací více než pěti tisíc druhů obratlovců.

„Alarmující úbytek, který jsme zaznamenali, nám napovídá, že příroda se rozpadá a přírodní svět se vyprazdňuje.“                               Andrew Terry, Londýnská zoologická společnost

„Ukazatele biologické rozmanitosti nám pomáhají pochopit, jak se náš přírodní svět mění v čase. Naše zprávy fungují jako indikátor včasného varování,“ píše v předmluvě zprávy generální ředitel fondu Marco Lambertini.

Tentokrát ve spolupráci s odborníky z Londýnské zoologické společnosti mapuje zpráva stavy živočichů mezi roky 1970 a 2018.

„Alarmující úbytek, který jsme zaznamenali, nám napovídá, že příroda se rozpadá a přírodní svět se vyprazdňuje,“ řekl Andrew Terry z Londýnské zoologické společnosti při představení zprávy, na které se podílel.

Zástupci fondu při něm upozornili, že podle předběžných dat se tempo, kterým živočichové mizí z přírody, od roku 2020, nezměnilo. Rok, co rok ubývá zhruba 2,5 procenta zástupců sledovaných druhů.

„Příroda je věž, ve které každý druh představuje jeden stavební kámen. My tu věž bouráme pneumatickým kladivem.“                             Christoph Heinrich, geograf

Mizí gorily i skřivani

Pesimistický výhled do budoucnosti odborníci opírají zejména o to, že lidská populace bude v příštích desetiletích růst, bude pokračovat znečištění i odlesňování a prohloubí se změna klimatu.

Nyní se nejcitelněji snižují počty živočichů v Jižní Americe a Karibiku, od roku 1970 o 94 procent. Nejohroženější jsou vodní živočichové. Jejich populace se zmenšily o čtyři pětiny.

Mezi druhy je znepokojivý úbytek gorily nížinných, jejichž populace se zmenšila o 69 procent. V Evropě nejcitelněji mizí skřivan polní. Mezi lety 1980 a 2019 se populace tohoto ptáka zmenšila o 56 procent.

Evropa ztratila za půlstoletí v průměru 18 procent počtu zástupců sledovaných druhů. Takové poměrně nízké číslo je způsobeno faktem, že dobu největšího úbytku volně žijících zvířat kontinent zažil ještě před tím, než fond začal stavy živočišných druhů systematicky sledovat.

Zástupce německé pobočky fondu Christoph Heinrich varoval, že vymíráním živočišných a rostlinných druhů může ztratit stabilitu celý přírodní systém. „Příroda je věž, ve které každý druh představuje jeden stavební kámen. My tu věž bouráme pneumatickým kladivem,“ upozornil geograf Heinrich.

Zdroje:
Reuters, Living Planet Report 2022

Nejnovější články