Příští pandemii mohou rozpoutat bioteroristé z garáže

12. 9. 2021 – 14:09 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Příští pandemii mohou rozpoutat bioteroristé z garáže
zdroj: Profimedia

Vyrobit nebezpečný patogen bude jednou možné v garáži s vybavením nakoupeným na Amazonu. Upozornil na to uznávaný akademik.

S pokrokem genetického inženýrství se blíží doba, kdy bude výroba smrtícího patogenu levnou i dostupnou technologií - a to také pro teroristy. Napsal to v článku pro časopis Foreign Policy profesor Carnegieho-Mellonovy univerzity v Pittsburghu Vivek Wadhwa. 

„Nynější pandemii koronaviru bychom měli brát jako test toho, co teprve přijde, včetně virů záměrně vytvořených lidmi,“ nabádá profesor Wadhwa.

Děsivější zbraň než unesený boeing

Covid mohl být inspirací pro teroristy. Naznačil, že titěrné viry mohou dostat na kolena gigantické západní ekonomiky, že to jsou několikanásobně účinnější zbraně než bomby nebo unesené boeingy.

Už od počátku nynější pandemie covidu-19 šířili a šíří někteří „experti“ teorii, že koronavirus SARS-CoV-2, který covid vyvolává, byl vytvořen uměle. V několika analýzách jeho genomů však nebyl nalezen důkaz, že by byl vyroben v laboratoři (což neznamená, že z ní nemohl uniknout).

„Genetická manipulace zanechává v genomu patogenu jasné stopy, které je velmi těžké skrýt. Jedná se o úseky specifických sekvencí nukleotidu v molekule RNA (Ribonukleová kyselina, odpovědná za přenos genetické informace). Ty by umělý původ prozradily,“ vysvětluje profesor Zdeněk Hel na webu iniciativy Sníh, která sdružuje vědce a lékaře spolupracující na zmírnění dopadů pandemie SARS-CoV-2.

„Použití SARS-CoV-2 jako biologické zbraně nedává smysl,“ upozorňuje Hel. Avšak dodává: „Bohužel, existují lepší kandidáti.“

Mezi nejznámější virové původce nákaz, které je možné snadno zneužít jako biologickou zbraň, jsou zařazovány virus pravých neštovic, anebo skupina virů, které způsobují krvácivé horečky, mezi které se řadí Ebola, Marburg, Lassa, dengue a virus žluté zimnice.

Vědci ve službách teroru?

Genetické technologie postupují rychle kupředu. V rukou teroristů mohou být nebezpečné.

„Experimenty, které mohou být prováděny jen v nákladně vybavených a chráněných vládních a podnikových laboratořích, bude zanedlouho možné provádět v garáži nebo na kuchyňském stole s vybavením zakoupeným na Amazonu,“ píše Wadhwa ve Foreign Policy.

K tomu si můžeme položit otázku: Je snad možné spoléhat na to, že teroristická skupina nebude schopna postavit tým vysokoškolsky vzdělaných biologů?

„Džin byl vytažen z lahve,“ napsal profesor a jako příklad pokroku v genetickém inženýrství uvedl pradávný virus koňských neštovic, který před čtyřmi lety vzkřísili experti z kanadské Univerzity Alberta. Pomocí komerčně dostupných surovin dokázali za necelého půl roku a s náklady nepřevyšujícími 100 tisíc dolarů sestavit příbuzného pravých neštovic prakticky od nuly.

Covidová inspirace

Mnozí lidé tehdy byli zděšeni, nevěděli, že syntetizovaný virus podobný pravým neštovicím, je pro lidi neškodný. Byl součástí vývoje technologie pro testování vakcín proti neštovicím. Taková činnost chrání zdraví, vždyť první vakcíny proti pravým neštovicím vytvořili vědci z viru kravských neštovic.

Cíle teroristů, v tomto případě bioteroristů, však mohou být odlišné.

Pokrok v genetickém sekvenování a editaci genů, zejména technologie CRISPR, jim může dát do rukou mimořádně ničivé zbraně. Magazín Futurism připomíná, že v květnu 2018 testovalo Centrum zdravotní bezpečnosti Johna Hopkinse fiktivní scénář, ve kterém tehdejší američtí politici reagovali na útok uměle vytvořeným smrtícím virem. Výsledek simulovaného scénáře byl alarmující: více než 150 milionů mrtvých.

„Pokud za touto pandemií nebylo genetické inženýrství, neznamená to, že nemůže rozpoutat příští pandemii,“ upozorňuje profesor Wadhwa.

Zdroje:
Wikipedia, Foreign Policy, Futurism, Iniciativa Sníh

Nejnovější články