Proč jsou naše mozky závislé na ztrátě pozornosti

13. 2. 2015 – 21:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Proč jsou naše mozky závislé na ztrátě pozornosti
Máte práce nad hlavu? Vypněte mobil a zavřete e-mailového klienta, snižují vaše IQ | zdroj: Evil Erin

Anglicky se tomu říká multitasking: zvládání více úkolů zároveň. Mistry tohoto oboru jsou počítače, ale lidské mozky? Ty na něj vůbec nejsou stavěné. Multitasking náš mozek dostává do smyčky, kvůli které je čím dál těžší udržet pozornost.

Však to znáte: v práci na vás číhá hned několik úkolů zároveň a váš stres vystřeluje nahoru. Spolu s ním nahoru míří i hladiny kortizolu a adrenalinu. Oba tyto hormony posilují tělo během zátěžových situací, ale pokud jsou takové situace spojeny s příjmem nových podnětů, zvedá se i produkce dopaminu – látky, obstarávající příjemné pocity.

Vzniká tak začarovaný kruh, kdy je zatížený mozek paradoxně odměňován „přepínáním“ mezi různými úkoly a zájmy. Soustředění se v tu chvíli vytrácí a je nahrazeno přeskakováním od jedné věci k jiné, čímž se celý proces zacyklí.

Aby toho nebylo málo, tzv. prefrontální korové oblasti mozku jsou obecně náchylné k upoutání pozornosti na něco nového a s chutí skočí po čemkoli, co vás nasměruje pryč od již naťuknutých problémů.

B. Hernandez zdroj: B. Hernandez Těmto nastavením v našem mozku jde moderní doba na ruku. Zatímco dříve bylo normální nezvedat telefon, pokud jste zrovna dělali něco jiného, případně ho namísto kapsy měli hezky pěkně na stole v předsíni, dnes se od člověka očekává neustálá dostupnost a otevřenost záplavě podnětů, které společnost i technologie vytváří.

Profesor Glenn Wilson z londýnské Gresham College říká výše uvedenému stavu infománie a ve svém výzkumu odhalil, jak málo stačí k tomu, aby multitasking srazil výkon vašeho mozku. Podle Wilsona i jeden nevyřízený mail, čekající ve schránce, sníží IQ respondenta, soustředícího se na jiný úkol, o 10 bodů.

A tím špatné zprávy nekončí, naopak. Neurovědci z kalifornského Stanfordu dospěli k závěru, že během multitaskingu se nové informace ukládají do nevhodných částí mozku, kde nejsou správně zařazeny a je proto obtížnější je později vydolovat zpátky.

Řešení? Přestat si namlouvat, že lze multitasking účinně zvládat – jde totiž o podobnou iluzi, jako když si drogově závislý člověk nebo gambler říkají, že mají svou neřest pod kontrolou.

Zdroje:
The Guardian

Nejnovější články