Proč vymíráme? Žijeme pomalu a chybí nám sexuální touha, zjistili čeští vědci

30. 5. 2021 – 21:30 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Proč vymíráme? Žijeme pomalu a chybí nám sexuální touha, zjistili čeští vědci
Proč vlastně klesá porodnost? | zdroj: Profimedia

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy nabízejí originální vysvětlení populační hádanky: Proč klesá porodnost v zemích, v nichž stoupá životní úroveň?

Kateřina Sýkorová a Jaroslav Flegr ve své studii, kterou tento týden zveřejnil časopis Nature, dospěli k závěru, že příčinou je lepší zdraví obyvatel a s ním spojený přechod od rychlé k pomalé životní strategii.

Na souboru 32 911 lidí čeští vědci dokládají, že čím je člověk zdravější, tím slabší sexuální touhu pociťuje, a tím později se začíná rozmnožovat. 

Bilanci zachraňují přistěhovalci

Počet obyvatel Česka se v posledních letech zvyšuje ročně o desítky tisíc, loni přesáhl 10,7 milionu. Je to však zásluhou přistěhovalců, kteří populaci výrazně doplňují.

Češky mají v průměru 1,7 dítěte, což na zachování populace nestačí. A čím dál častěji rodí až po 35 letech.

Česko však není výjimečné. Nízká porodnost je ve všech západních státech.

Sociologové to vysvětlují především zvýšenou konkurencí mezi jedinci v moderním světě, která nutí rodiče investovat víc do menšího počtu potomků, a tak jim zajistit podmínky pro to, aby se uplatnili ve společnosti. Za příčinu bývá pokládána i starost o vlastní kariéru, anebo sociální systém, kdy se státy starají o staré lidi, kteří tak nejsou odkázáni na pomoc dětí - dostávají starobní důchod a další péči.

Čeští vědci však dospěli k závěru, že příčinou klesající porodnosti je zejména zlepšený zdravotní stav obyvatel a s ním spojený biologicky naprogramovaný přechod od rychlé k pomalé životní strategii.

Zvolili jsme pomalou životní strategii 

Ve Flégrově a Sýkorové studii se píše, že s příchodem zemědělství, a ještě víc s přechodem k životu v lidnatých sídlech, která jsou místy snazšího šíření infekcí, se zhoršil zdravotní stav většiny lidí. Tím se snížila doba dožití.

Na takový vývoj reagují všechny druhy živočichů a rostlin přechodem na rychlou životní strategii – snaží se rozmnožit dříve, než se jejich zdravotní stav zhorší natolik, že se rozmnožovat nebudou moci. A lidé v tom nejsou výjimkou, jejich reakce bývá stejná.

V rozvinutých zemích se však v posledních zhruba sedmdesáti letech zdravotní stav obyvatel zlepšil natolik, že se lidé vrátili k pomalé strategii – odložili reprodukci do pozdějšího věku.

Studie, založená na dotaznících vyplněných 33 tisíci dobrovolníků, naznačuje, že čím zdravější člověk je, tím slabší pociťuje sexuální touhu a tím později se začíná rozmnožovat. Zdravější ženy podle analýzy českých výzkumníků také později pohlavně dospívají a později zahajují sexuální život.

Jaroslav Flegr na své facebookové stránce o studii sebevědomě píše: „Je jasné, že naše výsledky bude třeba ještě nezávisle ověřit na dalších souborech. Češi jsou divní, a ti co nám vyplňují naše ukrutně dlouhé dotazníky na webu PokusniKralici jsou divní dvojnásob (ale naprosto skvělí!). Ale jsme si vcelku jistí, že další studie naše výsledky potvrdí a lidstvo si bude moci brzy odškrtnout jako vyřešenou další velkou záhadu.“ 

Zdroje:

Nejnovější články