Prohledali deset milionů hvězd. Mimozemšťany však nenašli

12. 9. 2020 – 8:06 | Vesmír | ave | Diskuze:

Prohledali deset milionů hvězd. Mimozemšťany však nenašli
Kde ti mimozemšťané vězí? | zdroj: Profimedia

Pokud chcete vidět bytost z cizích hvězd, pusťte si Spielbergův trhák E.T. – Mimozemšťan. Projekt, pátrající pod stejným názvem z odlehlého australského vnitrozemí po mimozemské civilizaci, skončil bez výsledku.

Astronomové ukončili dosud nejdelší a nejdetailnější pátrání po mimozemské civilizaci. Vedli ho od poloviny roku 2013 z vnitrozemí západní Austrálie pomocí soustavy dvaceti teleskopů Murchison Widefield Array.

Teleskopy pročesávaly souhvězdí Plachet (latinsky Vela) na jižní obloze. V něm se nachází deset milionů hvězd.

Vědci pátrali po rádiových frekvencích podobných kmitočtů (v pásmu FM), které na Zemi vysílají lidé a které by naznačily přítomnost inteligentní civilizace srovnatelné s civilizací pozemskou.

Své výsledky astronomové popsali v obsáhlé studii publikované tento týden v magazínu Publications of the Astronomical Society of Australia. Dají se však shrnout do jedné jednoduché věty: Mimozemšťany jsme nenašli.

"Nenašli jsme žádnou technosignaturu (technologickou stopu) inteligentní civilizace," píše v tiskové zprávě Mezinárodního centra pro radioastronomický výzkum (ICRAR) Steven Tingay, který výzkum vedl.

Tingay upozornil, že přes velký rozsah výzkumu byl jeho záběr omezený.  Podle tohoto profesora Univerzity v Perthu je důležité pátrat po mimozemských civilizacích dál a různými způsoby, protože neznáme technologie, které mohou využívat.Astronom v ní připomněl výrok ze Stopařova průvodce galaxií: "Vesmír je velký, fakt hodně velký".

Informace o průběhu a výsledku výzkumu je na webu ICRAR. Podrobnější vědecké zprávy jsou na webu Arxiv a v žurnálu Cambridge.

32913046-8709061-The_northern_portion_of_the_Vela_Supernova_Remnant_-a-14_1599562157074 Zbytek supernovy v souhvězdí Plachet, které astronomové prohledávali. | zdroj: Wikimedia Commons/Harel Boren

Nejnovější články