Prstencové zatmění Slunce – ŽIVĚ zde

20. 6. 2020 – 18:44 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Prstencové zatmění Slunce – ŽIVĚ zde
Prstencové zatmění | zdroj: Profimedia

Úžasný nebeský tanec Měsíce a Slunce nastal v neděli 21. června.

Měsíc se krátce po letním slunovratu dostal mezi Slunce a Zemi. Slunce při tom částečně zakryl. Slunce ze zákrytu vytvořilo kolem Měsíce ohnivý kruh. Na obloze to vypadalo, jako kdyby přirozená družice naší planety hořela. 

Prstencové zatmění, které trvalo téměř čtyři hodiny, z Česka viditelné nebylo. Mohli jste ho ale od šesti hodin ráno SELČ sledovat ve streamovaném videu (nyní se můžete podívat na záznam):

Měsíc při tomto typu zatmění nepřikrývá svou plochou celé Slunce, protože se nachází v nejvzdálenějším bodě eliptického oběhu kolem planety, v novu.

Dokonalé prstencové zatmění s celistvým ohnivým kruhem je možné sledovat, když se středy Měsíce a Slunce dostanou do přímky vůči pozorovateli – viz schéma. Kužel stínu (umbra) nedopadne na zemský povrch, ale uzavře se v určité výšce nad Zemí, tam se zase "otevře" a ohraničí oblast prstence (antumbra).

Antumbra poháněná pohyby Měsíce a Země při tomto jevu "utíká" po zemském povrchu rychlostí 4000 kilometrů za sekundu.

RING OF FIRE zdroj: Národní astronomická observatoř Japonsko

Na vlastní oči mohli celistvé prstencové zatmění postupně sledovat lidé na východní polokouli – ve střední Africe, na Arabském poloostrově, v Pákistánu, severní Indii a střední a jižní Číně.

Částečný prstenec spatřili pozorovatelé ve zbytku Asie a Afriky, jižní a východní Evropě, severní Austrálii a na ostrovech v Tichém a Indickém oceánu.

Stín pohybující se přes obrázek ukazuje, kde bylo viditelné alespoň částečné zatmění a pohybující se tečka označuje linii, kterou probíhal viditelný celý prstenec nejlépe a nejdéle.

  SE2020Jun21A1 zdroj: NASA

Tento úkaz poskytuje úchvatný zážitek, jak dokazují také videa natočená v Austrálii v květnu 2013.

zdroj: YouTube

Skvělá podívaná. V minulosti se jí lidé však obávali. Brali ji jako zlé znamení. Doba se ale změnila a dnes zatmění vítáme a obdivujeme jejich krásu.

Prstencové zatmění Slunce je každopádně vzácný jev. V Česku se ho, bohužel, letos ani v příští dekádě nedočkáme.

Nejnovější články