Průlom v transplantacích: Prasečí ledvina připojena k člověku

21. 10. 2021 – 17:14 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Průlom v transplantacích: Prasečí ledvina připojena k člověku
Chirurgové při operaci ledviny. | zdroj: Profimedia

Na transplantaci ledviny čeká v Česku pět stovek lidí, přežít jim pomáhá dialýza. Příštím pacientům však dává lepší perspektivy experiment amerických chirurgů.

Je to milník v transplantacích orgánů. Lékaři v newyorské univerzitní nemocnici Langone Health připojili ledviny z prasete k člověku. Co je ale klíčové – zamezili při tom okamžité imunitní reakci, kterou by lidský organismus transplantát odmítl.

Výzkumníci to dokázali s geneticky upraveným prasetem. DNA zvířete byla modifikována tak, aby neobsahovala molekuly vyvolávající imunitní odezvu.

Metoda může vést k eticky přijatelnému řešení nedostatku orgánů. Možnost využít zvířecí orgány ke xenotransplatacím (transplantacím orgánů z jednoho druhu na druhý) by také dlouhodobě ulevila zdravotním systémům.

Geneticky upravené prase

Příjemcem prasečích ledvin byla pacientka ve stavu mozkové smrti, které selhávaly navíc ledviny, a která měla být odpojena od přístrojů. Souhlas se zákrokem prováděným z vědeckých důvodů dala její rodina.

Transplantát nebyl vložen do těla pacientky – ledvina však byla s jejím oběhovým systémem propojena. Tento způsob umožnil vědcům lépe sledovat reakci lidského organismu i činnost prasečí ledviny.

Po třech dnech lékaři oznámili, že ledvina produkuje očekávatelné množství moči srovnatelné s funkčními lidskými ledvinami. Především však nezaznamenali žádnou výraznou imunitní reakci, která byla dříve pozorována u nemodifikovaných prasečích ledvin transplantovaných pokusně jiným primátům.

Metodu modifikace prasete, kterou vyvinula společnost United Therapeutics, loni schválil americký regulátor jako způsob výroby masa, které nevyvolá imunitní odezvu u konzumentů alergických na vepřové. Nynější test ukázal, že technologie má využití také v chirurgii.

Rýsují se další transplantáty

Vědci v upraveném vepři vyřadí z činnosti gen pro produkci sacharidu. Právě u něj tým chirurga Roberta Montgomeryho předpokládal dřívější příčiny akutního odmítnutí transplantátu. To se nyní potvrdilo. Experiment také naznačil, že tento typ upraveného prasete by mohl být zdrojem jiných orgánů včetně kožních štěpů nebo srdečních chlopní.

Zda to bude možné, ověří až další dlouhodobé testy na větším vzorku pacientů. Ty budou trvat několik dalších let. Příjemci budou nejspíš pacienti se selháním ledvin (popřípadě jiných orgánů), kteří by jinak čelili téměř jisté smrti.

„U mnoha těchto lidí je úmrtnost stejně vysoká jako u některých druhů rakoviny a my se dvakrát nerozmýšlíme nad použitím nových léků a prováděním nových studií, když jim to může dát několik měsíců života navíc,“ řekl deníku The Guardian chirurg Montgomery.

Zdroje:

Nejnovější články