První genocidu jsme spáchali na neandertálcích, píše vědec v nové knize

18. 7. 2023 – 23:58 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

První genocidu jsme spáchali na neandertálcích, píše vědec v nové knize
Lebka neandrtálce. Nazývá se La Chapelle-aux-Saints 1 podle místa nálezu v jeskynní oblasti ve střední Francii. | zdroj: Profimedia

Měli bychom označit vyhynutí našich bratranců neandertálců za genocidu?

Neandertálci obývali Evropu dávno před našimi předky a byli lépe přizpůsobení chladnému klimatu, které na kontinentu panovalo. Proč tedy zhruba před 30 000 lety vymřeli a kontinent ovládli Homo sapiens?

To je jedna z největších otázek evoluce. Dodnes na ni nemáme přesvědčivou odpověď, vysvětlujeme ji pouze hromadou teorií.

Antropologové například nedávno předložili teorii, podle které za zánikem neandertálců stojí jejich křížení s Homo sapiens. Jedinci, kteří tím vznikli, trpěli zdravotními problémy a často byli neplodní.

Podle některých expertů vyhynutí neandertálců způsobilo jejich časté příbuzenské rozmnožování, tedy incest. Malé neandertálské kmeny byly náchylnější na genetické poruchy než početnější kmeny Homo sapiens.

Mezi příčinami vyhynutí neandertálců jsou také zmiňovány nemoci, které mezi ně zavlekli sapienti a se kterými se jejich populace nedokázala vypořádat.

Zločinecké sklony Homo sapiens

Vědecký pracovník z univerzity Vrije v Amsterdamu a expert na kriminologii Yarin Eski však dospěl k závěru, že za vyhynutím neandertálců je „genocidní násilí“, které na nich páchali členové našeho druhu. Tento typ násilí podle něj provází celé dějiny Homo sapiens a jeho důsledkem byla likvidace druhu Homo neanderthalensis.

Genocida je zločin proti lidskosti definovaný mezinárodním trestním právem jako „úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské nebo národnostní skupiny“.                                                                           Wikipedia

Profesor Eski v knize A Criminology of the Human Species (Kriminologie lidského druhu) analyzuje zločinecké sklony lidské psychiky a upozorňuje, jakou roli sehrály ve světových dějinách. Předkládá teorii, že schopnost „nápaditě odlidšťovat“ ostatní etnika udělala z lidí dominantní druh na planetě.

„Abychom vyhladili jiné etnikum, musíme je nejdřív dehumanizovat tím, že ho začneme pokládat za ‚nelidské‘. Takový přístup nám umožňuje distancovat se od jeho podoby… Paradoxně je jedinečně lidské představovat si jiné lidské bytosti jako nelidské. Jedinečně lidské je zkrátka jiné bytosti dehumanizovat,“ cituje z knihy Yarian Eskiho magazín IFL Science.

Dlouhá historie násilí

Eski ve své knize připomíná „nekonečné akty násilí, ničení, zabíjení a genocidy'". Odkazuje v ní na příklady ze starověkého Egypta, Římské říše, z evropské kolonizace Asie, Ameriky, a nakonec i z nacistického Německa.

Pojem „genocida“ vymyslel Raphael Lemkin, právník polsko-židovského původu v roce 1944 z řeckého kořenu slova génos (γένος) (narození, rasa, rod) a latinské přípony -cidium (zabít). Lemkinova idea genocidy byla použita jako jeden z právních podkladů norimberského procesu.                                                             Wikipedia 

Z historických zkušeností vědec odvozuje teorii, podle které „totální vyhlazení a kolonizace jsou charakteristické pro lidský druh“.

S naším „talentem k vraždění“ a s naší „vražednou historií“ by podle Eskiho mělo být „vyhynutí neandertálců uznáno jako genocida“.

Zdroje:

Nejnovější články