První ostrý snímek nejhmotnější známé hvězdy

22. 8. 2022 – 17:07 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

První ostrý snímek nejhmotnější známé hvězdy
Mlhovina Tarantule s jasnou hvězdokupou R136 (uprostřed), v níž vězí hvězdný obr R136a1. | zdroj: Profimedia

Je to průlom ve zkoumání masivních hvězd. Vědci z nových dat upřesnili hmotnost největšího monstra svého druhu.

Astronomové získali dosud nejostřejší snímek nejhmotnější hvězdy ve známém vesmíru.

Monstrum z mlhoviny Tarantule

Existují hvězdy různých velikostí, od červených trpaslíků o hmotnosti desetiny Slunce až po hvězdné obry víc než 100krát hmotnější.

Do druhé skupiny patří hvězdný gigant R136a1, který je od nás vzdálen 160 000 světelných let a sídlí ve středu mlhoviny Tarantule ve Velkém Magellanově mračnu, trpasličí galaxii Mléčné dráhy. Je to nejhmotnější známá hvězda.

noirlab2220bxa … A tady je oblast s hvězdou R136a1. Nahoře vidíte snímek z teleskopu Gemini South zpracovaný přístrojem Zorro, dole z Hubbleova dalekohledu. | zdroj: Kredit-NOIRLab/NSF/AURA/CC BY-SA 4.0

Tým astronomů s pomocí osmimetrového teleskopu Gemini South, který stojí v chilských Andách, a zobrazovacího přístroje Zorro pořídil dosud nejostřejší snímek R136a1. Nová data mu umožnila upřesnit hmotnost tohoto obra.

Přístroj Zorro používá technologii speckle imaging, která dovoluje pozemním dalekohledům překonat část rozostřujícího vlivu zemské atmosféry. Pořízením tisíců snímků objektu s krátkou expozicí a jejich zpracováním se rozmazání výrazně omezí. 

Nový snímek pomohl vědcům oddělit záři R136a1 od ostatních hvězd v jejím okolí, což vedlo ke snížení odhadu její hmotnosti.

Původně byla hmotnost R136a1 odhadována na 250 až 320 hmotností Slunce. Podle nových výpočtů má mít 170 a 230 hmotností naší hvězdy. I s novou odhadovanou hmotností zůstává nejmasivnější a nejzářivější známou hvězdou.

Pokud by R136a1 byla na místě Slunce, veškerý život na Zemi by spálila. Za pouhých šest sekund vyzáří zhruba tolik energie jako Slunce za celý rok.

Méně hmotní, méně tajemní

Nová data zveřejněná ve vědecké databázi arXiv  mohou podle vědeckého týmu z výzkumného centra NOIRLab americké Národní vědecké nadace přinést nové poznatky o hvězdných obrech, které stokrát převyšují hmotnost Slunce.

Už nyní se dá předpokládat, že hvězdní obři mohou být méně hmotní, než astronomové dosud předpokládali. Přesto to ale jsou pořádní obři.

„Víme o nich stále málo. Tato monstra není snadné vyfotografovat, protože sídlí v hustých oblacích hvězdokup a ‚umírají‘ dříve než menší hvězdy,“ cituje žurnál Phys vedoucího týmu Venu Kalariho.

Hvězdní obři spálí zásoby svého paliva už za několik milionů let. Naše Slunce s nimi vydrží zhruba 10 miliard let.

Zdroje:
arXiv, Phys

Nejnovější články