První přímý přenos z Marsu

2. 6. 2023 – 6:24 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

První přímý přenos z Marsu
Ilustrace sondy Mars Express, ze které bude přenášen obraz. Sonda kolem rudé planety krouží už od konce roku 2003. Snímek povrchu Marsu na pozadí byl pořízen kamerou sondy. | zdroj: Profimedia

Nastala jedinečná šance pro marsovské snílky vidět rudou planetu „živě“.

První přímý přenos z oběžné dráhy Marsu je připraven na pátek 2. června. Evropská vesmírná agentura (ESA) bude vysílat hodinový přenos, který divákům poskytne „intimní pohled“ na rudou planetu.

Přenos začíná v 18.00 SELČ a můžete ho sledovat na youtubové stránce ESA (nyní je k vidění ze záznamu):

Snímky budou přenášeny na Zemi z kamery VMC (Visual Monitoring Camera) na palubě orbitální sondy Mars Express a ukáží Mars z výšky 11 560 kilometrů v celé jeho kráse.

ESA na webu upozorňuje, že sonda Mars Express byla konstruována už před dvěma desítkami let, takže její vybavení je zastaralé. Přesto pro marsovské nadšence mohou být její záběry úžasné.

„VMC je poněkud zastaralá kamera, původně plánovaná pro technické účely. Na vzdálenost mnoha milionů kilometrů od Země ji použijeme způsobem, jaký jsme dosud nezkoušeli. Upřímně řečeno, nejsme si stoprocentně jisti, že to bude fungovat,“ napsal James Godfrey, manažer provozu kosmických lodí v řídicím středisku mise ESA v německém Darmstadtu.

profimedia-0102945692 Kaldera sopky Apollinaris Patera, jak ji kamerou s vysokým rozlišením (HRSC) vyfotila sonda Mars Express. | zdroj: Profimedia

„Jsem ale docela optimistický,“ dodává Godfrey. „Normálně vidíme snímky z Marsu a víme, že byly pořízeny před několika dny. Jsem nadšený, že uvidím Mars takový, jaký je teď, a to tak blízko marsovskému ‚teď‘, jak jen to bude možné“.

Snímky jsou označovány jako „živé“, ale budou vysílány s padesátisekundovou frekvencí a budou také mírně zpožděné kvůli době, kterou světlo potřebuje k tomu, aby překonalo vzdálenost mezi Zemí a Marsem. Vzdálenost závisí na momentálním místě planet na oběžných drahách kolem Slunce, ale v průměru dosahuje 225 milionů kilometrů.

Mezi pořízením snímků z oběžné dráhy Marsu a jejich zobrazením na vašem monitoru uplyne zhruba 18 minut. Přibližně 17 minut zabere cesta signálu z Marsu na Zemi a další minuta padne na průchod kabely a servery.

Většina pozorování a dat je pořízena během období, kdy sonda není v přímém kontaktu s anténou pozemní stanice na Zemi. Buď kvůli geometrii, například se sonda nalézá na odvrácené straně Marsu, anebo její anténa míří pryč od Země při shromažďování vědeckých dat.

Pro vědu to není žádný problém. Data jsou uložena na palubě a přenášena o několik hodin nebo dokonce dní později, jakmile je sonda opět v kontaktu se Zemí.

Snímky jsou zpracovány a zveřejněny na komunitním webu Flickr. Ačkoli tam slouží především veřejnosti, díky VMC mohli vědci zaznamenat několik důležitých vědeckých objevů.

„Ze snímků jsme například identifikovali vývoj podlouhlého oblačného útvaru vznášejícího se nad jednou z největších marsovských sopek, dvacet kilometrů vysokou Arsií Mons,“ cituje web ESA Jorge Hernándeze Bernala, člena týmu Mars Express.

Zdroje:

Nejnovější články