První soukromá stanice může být na oběžné dráze dřív, než si myslíte

17. 5. 2023 – 23:04 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

První soukromá stanice může být na oběžné dráze dřív, než si myslíte
Stanice Haven-1 na oběžné dráze. Kdy se jí dočkáme? | zdroj: kredit-Vast

Je to smělý cíl: Společnost Vast se chystá umístit na oběžnou dráhu Země první soukromou stanici. Dostala název Haven-1 a kolem naší planety by měla kroužit už v roce 2025.

Projekty nových vesmírných stanic se objevují čím dál častěji. Je jasné proč: S úspěchem opakovatelně použitelných nosičů Falcon 9 a Falcon Heavy se lety do vesmíru zlevnily, jsou dostupnější.

Jen před měsícem představila koncept své orbitální stanici s umělou gravitací korporace Airbus. Taková konstrukce je však složitá a dočkáme se jí až ve vzdálenější budoucnosti.

Stanice Haven-1 však nabízí jednoduchou a levnou koncepci, takže by se mohla dostat na orbitu už za několik málo let, píše se na webu Vast Space.

„Projekt vypadá velice dobře a díky kompaktním rozměrům se určitě dá realizovat,“ řekl Neddu Dušan Majer ze serveru Kosmonautix, ale upozornil: „Určitě bych však nevěřil avizovanému termínu v roce 2025 a spíše bych pár let přidal.“

Bungalov pro dovolenou i výzkum

Haven-1 tvoří jediný obytný modul ve tvaru válce o délce 10 metrů a průmětu 3 metry, který poskytne ubytování čtyřčlenné posádce po dobu až 30 dnů.

Připomíná skromné sovětské stanice Saljut ze 70. let minulého století.

645af1f6b2f0b5dd845bf52e_VAST-Haven-2_Hero Haven-1 uvnitř krytu Falconu 9 a její parametry. | zdroj: kredit-Vast

Stanici má vynést na oběžnou dráhu nosič Falcon 9 od SpaceX. Posádky složené z turistů by pak na Haven-1 měly létat v lodích Dragon společnosti SpaceX. Vast už se SpaceX uzavřela kontrakt na minimálně dva starty Falconu 9.

Je to poprvé v historii, kdy má komerční společnost plánující vesmírnou stanici nasmlouvaný jak start pro svou stanici, tak pro následnou lidskou misi na její palubu.

Vast však má i dlouhodobější cíl než skromný turistický bungalov na orbitě.

Kolik to bude stát?

S dávnými sovětskými stanicemi Saljut pojí Haven-1 ještě jedna vlastnost – modulárnost.

Podobně jako se ze stanic Saljut vyvinul základní modul větší stanice Mir a později i první modul Mezinárodní vesmírné stanice, také Haven-1 by se měl stát základem mnohem větší stanice. Vast chce vyvinout 100 metrů dlouhou modulární stanici, která by pomocí rotace měla na palubě generovat umělou gravitaci – podobně, jako to plánuje Airbus.

První experimenty s rotací se mají uskutečnit už na Haven-1.

SpaceX se v kontraktu zavázala, že poskytne posádce výcvik pro let v Dragonu i nácvik připravenosti na mimořádné situace včetně výstupu z kosmické lodi.

Cena letenky zatím nebyla určena. Kupovat si je však nemusí jen po zážitcích toužící miliardáři, ale i národní vesmírné agentury, vědecké instituce, nebo biologické či farmaceutické firmy pro své experimenty ve stavu mikrogravitace.

Zdroje:

Nejnovější články