Žádné sci-fi. Tato futuristická vesmírná stanice má nahradit ISS

25. 4. 2023 – 19:18 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Žádné sci-fi. Tato futuristická vesmírná stanice má nahradit ISS
Sestava s futuristickým modulem LOOP. | zdroj: Profimedia

Příští vesmírné stanice se budou podobat těm, které znáte z hollywoodských sci-fi filmů. Budou méně stísněné, pohodlné a s gravitací.

Zatímco ve sci-fi filmech vypadají orbitální moduly astronautů elegantně, prostorně a pohodlně, realita obyvatel stanice ISS je jiná. Ze snímků jejích kajut je patrné, že jsou stísněné a přeplněné nejrůznějším „harampádím“ – nástroji, zásobami a vědeckými přístroji.

Airbus se to snaží změnit projektem nazvaným LOOP, který spojuje design hollywoodských sci-fi filmů s praktickými potřebami posádky žijící delší dobu ve vesmíru.

LOOP má v základní konfiguraci hostit čtyři astronauty, krátkodobě jich může pojmout až osm. Skládá se ze tří částí – obytného modulu, modulu pro vědecké experimenty a centrifugy, která sestavou otáčí a vytváří pro posádku umělou gravitaci.

Vesmírný habitat na míru

Každá část má průměr osm metrů. Na výšku sestava měří také osm metrů. Moduly propojuje tunel obklopený skleníkovou konstrukcí, v níž se dají pěstovat rostliny.

To je však jen jedno z možných uspořádání, upozorňují konstruktéři Airbusu. Jejich design počítá s tím, že LOOP bude možné přizpůsobit tak, aby vyhovoval různým cílům mise, nebo ho dodat jako skořápku s mechanickými prvky a nechat klientovi, aby si ho vybavil.

Moduly LOOP bude také možné spojit do větší konstrukce a navrhnout je tak, aby se mohly připojit k jakémukoli druhu orbitálního plavidla, které by nahradí mezinárodní stanici ISS.

„Airbus LOOP je navržen tak, aby dlouhodobý pobyt ve vesmíru byl pro jeho obyvatele pohodlný a příjemný a zároveň aby podporoval udržitelný provoz. Vychází ze všeho, co jsme se za desítky let naučili. Konstrukce využívá technologie, které mohou podpořit budoucnost lidstva ve vesmíru, ať už na oběžné dráze Země či Měsíce nebo při dlouhodobých misích na Mars,“ píše Airbus na svém webu

Až ISS šplouchne do oceánu...

Nyní jsou v provozu dva obyvatelné vesmírné moduly – stanice ISS, která již více než dvě desetiletí obíhá Zemi, a nová čínská stanice Nebeský palác (Tchien-kung). Obě létají ve výšce kolem 350 kilometrů.

Vesmírná agentura NASA chce ISS provozovat do konce roku 2030. Potom ji navede nad Atlantik a nechá řízeně zřítit do odlehlé části Tichého oceánu známé jako Point Nemo. Už dříve agentura oznámila, že ISS by měly nahradit komerčně provozované orbitální stanice.

Soukromý sektor je s určitou pomocí NASA schopen, z technického i finančního hlediska, vývoje a provozu komerčních stanic na nízké oběžné dráze. Jsme připraveni sdílet s ním naše poznatky, abychom pomohli vyvinout bezpečné, spolehlivé a cenově výhodné destinace ve vesmíru,“ prohlásil ředitel oddělení komerčních letů NASA Phil McAlister.

Zdroje:

Nejnovější články