Rakovina byla ve středověku desetkrát častější, než se předpokládalo

5. 5. 2021 – 22:05 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Rakovina byla ve středověku desetkrát častější, než se předpokládalo
Každý sedmý až desátý člověk byl ve středověku zasažen rakovinou. | zdroj: Profimedia

Nejen mor, hladomor, anebo války kosily lidstvo ve středověku. Nový výzkum ukázal, že mezi časté příčiny úmrtí už tehdy patřila rakovina.

Rakovinové bujení bývá pokládáno za metlu moderní civilizace, za daň prodlužujícímu se věku, škodlivinám v ovzduší či nikotinu. Nový výzkum však takovou představu zpochybňuje. Badatelé z Cambridgeské univerzity pomocí rentgenu a počítačové tomografie odhalili překvapivě časté stopy zhoubných nádorů ve středověkých kosterních ostatcích.

Odhalili lézy schované v kostech

Z jejich výzkumu vyplývá, že rakovinu v době své smrti mělo devět až čtrnáct procent dospělých ve středověké Británii. To je desetkrát vyšší číslo, než se dosud předpokládalo.

Dřívější výzkumy odhadovaly výskyt rakoviny jen z lézí na kostech a dospěly k závěru, že rakovina byla ve středověku vzácná a postihovala pouze procento populace.

Teď byli výzkumníci důslednější.

„Pomocí CT skenů jsme dokázali odhalit také léze schované uvnitř kostí, které vypadaly navenek zdravě,“ upozorňuje na webu Cambridgeské univerzity doktorka Jenna Dittmarová, která vedla výzkum.

Během nového výzkumu vědci oskenovali a zrentgenovali 143 středověkých koster, které pocházely z let 500 až 1600. Shromáždili je ze šesti hřbitovů v okolí Cambridge, 96 z nich patřilo mužům, 46 ženám a zbytek jednotlivcům neurčeného pohlaví.

Při tom badatelé pomocí počítačové tomografie zjistili známky zhoubného bujení u 3,8 procenta jedinců. A když potom vzali v potaz, že jen zhruba třetina úmrtí na rakovinu zahrnuje rozšíření metastáz až do kostí, dospěli k jednoduchému závěru:

Výskyt rakoviny se u obyvatel středověké Británie pohyboval mezi devíti až čtrnácti procenty.

Nádorů přibývá

„Dosud se předpokládalo, že hlavními příčinami špatného zdraví středověkých lidí byly infekční nemoci, jako úplavice či mor, podvýživa a zranění z bojů. Teď ale musíme brát do úvahy také rakovinu. Naše studie ukázala, že rakovina byla jednou z hlavních nemocí, které postihovaly středověkou populaci,“ cituje web Cambridgeské univerzity doktorku Dittmarovou.

Ve studii zveřejněné v časopise Cancer však výzkumníci upozorňují, že v současnosti je výskyt rakoviny ještě častější. Dnes má ve Spojeném království téměř polovina lidí zhoubné nádory v době, kdy zemřou. Rakovina je tedy třikrát až čtyřikrát frekventovanější než ve středověku. Je to dáno také tím, že výrazně delší doba dožití dává rakovině více času na to, aby se rozvinula.

(V Česku žije na 600 000 lidí se zhoubným novotvarem nebo s minulostí tohoto onemocnění.)

Zdroje:
IFL, Cancer, University od Cambridge

Nejnovější články