Recept na dlouhý věk: Žijte v aktivní komunitě

2. 7. 2020 – 17:58 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Recept na dlouhý věk: Žijte v aktivní komunitě
Patrně nejznámější parta aktivních seniorů - Rolling Stones. Zleva Ron Wood (73), Mick Jagger (76), Charlie Watts (79) a Keith Richards (76) při loňském vystoupení v kalifornské Santa Barbaře. | zdroj: Profimedia

K tomu, abyste se dožili sta let, je nutné mít dobré geny i dobrou životosprávu. To ale není vše. Vaše šance na vysoký věk může výrazně zvýšit nebo snížit prostředí, v němž žijete.

Střídmě jíst, neholdovat alkoholu, nekouřit, denně se pohybovat na zdravém vzduchu a pravidelně navštěvovat lékaře – to je často doporučovaný recept na pevné zdraví a na to, jak se dožít vysokého věku.

Je to přirozeně recept bez záruky. Do hry vstupují různé nahodilosti, třeba geny. Odhaduje se, že za vysoké procento karcinomů může jednoduše náhoda – jedna špatná, náhodná mutace, kterých se denně v našich tělech odehrává nespočet.

Jste to, kde žijete

Z nové studie expertů Washingtonské státní univerzity pod vedením Rajana Bhardwaje vyplývá, že vliv na to, jakého věku a v jaké kondici se dožijete má také místo a společenství, ve kterém žijete.

Studie sledovala bydliště u Američanů, kteří se dožili sta a více let a čerpala z dat 145 tisíc obyvatel státu Washington, kteří se mezi lety 2011 až 2015 dožili 75 a více let.

V datech u slupiny s vyšším věkem byly podstatné dva faktory – možnost (či spíš nutnost) pohybovat v místě bydliště chůzí a vysoké procento aktivních sousedů v produktivním věku. Ze studie vyplynulo, že dobrému stárnutí prospívá prostředí, kde senioři žijí po boku jiných věkových vrstev.

Sumarizováno, seniorům svědčí městské prostředí, ve kterém nejsou izolováni od společnosti a zejména aktivních jedinců a kde musí často chodit.

  profimedia-0324224245 Seniorům prospívá, když jsou v kontaktu s mladšími a aktivními lidmi | zdroj: Profimedia

"Naše studie naznačuje, že sociální a environmentální faktory významně přispívají k dlouhověkosti," řekl jeden z jejích autorů Rajan Bhardwaj. Upozornil, že ho k výzkumu inspiroval osud jeho otce. "Roky jsem o něj pečoval. Neměl pevné zdraví, selhávalo mu srce, měl potíže s ledvinami. Přesto se dožil 87 let. Bylo to i díky tomu, že žil společenským životem, měl dobrou lékařskou péči a chodil pěšky – také proto, že si nepořídil řidičský průkaz."

Už starší Bhardwajův výzkum naznačil, že dědičné faktory vysvětlují jen 20 až 35 procent individuálních šancí na vysoký věk.

Mít, kde chodit

Nová studie také potvrdila, že vysokému věku jdou naproti vyšší výdělky. Šance dožít se sta let souvisí se socioekonomickým postavením – tedy s tím, kolik peněz vyděláváte a zda žijete v oblasti s dostupnějšími službami a vyšším komfortem.

Autoři ve studii vyzývají urbanisty, aby výsledky jejich práce brali v potaz při projektování měst, aby kladli důraz na přístup k hromadné dopravě a na zelené zóny vybízející k procházkám a pobytu na čerstvém vzduchu.

Studie byla publikována v časopise Journal of Eviromental Research and Public Health.

Nejnovější články