Ruský Satan zasáhne každé místo na Zemi. Máme se ho bát?

21. 4. 2022 – 12:08 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Ruský Satan zasáhne každé místo na Zemi. Máme se ho bát?
Sarmat (Satan 2) startuje. | zdroj: Profimedia

Nová ruská raketa dokáže vymazat ze světa stát osmkrát větší než Česko, například Texas, anebo Ukrajinu. Na světě ještě dlouho nebude existovat zbraň, která by jí mohla konkurovat, hlásá Vladimir Putin. 

Rusové vyzkoušeli jednu z nejničivějších zbraní na světě. Tvrdí, že proti ní není obrany. Nová mezikontinentální balistická raketa může podle ruských zdrojů zasáhnout kterékoli místo na Zemi a dokáže se vyhnout všem současným obranným systémům.

Raketa pro soudný den

V ohni války na Ukrajině se Vladimir Putin pochlubil ostrým testem největší rakety svého druhu, která kdy byla vyrobena. Dostala jméno RS-28 Sarmat (rusky Сармат, v kódu NATO SS-X-30 Satan 2).

Podle ruského prezidenta, který začátkem února varoval západní země, že „pokud se pokusí do válečného konfliktu zasáhnout, pocítí následky, jaké svět ještě neviděl“, je raketa „neporazitelná“.

„Nemá ve světě obdoby, a dlouho mít nebude. Tato zbraň přiměje k přemýšlení ty, kdo se v zápalu agresivní rétoriky snaží ohrozit Rusko,“ cituje agentura TASS Putina.

Raketa je schopna dopravit bojové hlavice na jakékoli místo na Zemi, a to nejen přes severní, ale i jižní pól, kde není rozmístěna americká protiraketová obrana, píše TASS. 

Magazín Missile Threat informuje, že tato mezikontinentální balistická raketa na kapalný pohon je určena k vypouštění z podzemních sil. Ve výzbroji ruských raketových vojsk strategického určení má nahradit rakety R-36M2 Vojvoda (v kódu NATO: SS-18 Satan).

Nový Satan může nést buď 10 velkých či 15 menších hlavic, anebo jejich kombinaci. Po suborbitální dráze (těsně pod 100 kilometry nad Zemí) je schopen urazit 35 000 kilometrů.

Jeho celková hmotnost přesahuje 208 tun. Dokáže vymazat ze světa stát osmkrát větší než Česko, tedy Texas, anebo - Ukrajinu.

Missile Threat upozorňuje, že Satan je skutečně nebezpečný, protože dokáže měnit své cíle, manévrovat. Navíc mu trvá krátkou dobu, než se zdvihne do vzduchu. Protiraketové systémy tak mají málo času na to, aby se na něj mohly zaměřit. 

Kromě toho je Satan vybaven systémem aktivní obrany Mozyr, který se dokáže vypořádat s protiraketami pomocí klamných střel.

Ještě letos do výzbroje?

Rusko začalo na plánech na výrobu rakety pracovat v roce 2000. Její výrobou počátkem roku 2011 pověřilo ministerstvo obrany Makejevovo státní raketové centrum a společnost Krasmaš.

První prototyp byl dokončen v roce 2015. Dva roky poté ho převezli na kosmodrom Pleseck v Archangelské oblasti na severním pobřeží evropské části Ruska. První testy však ukázaly, že raketa má problémy s odpalovacím systémem, bylo tedy nutné provést jisté úpravy.

Raketa se potýkala s technickými problémy i v následujících letech, takže se nepodařilo zavést ji do výzbroje v roce 2018, jako bylo původně plánováno.

Test ve středu dopoledne však byl podle agentury TASS úspěšný. Cvičné hlavice zasáhly cíle na polygonu Kura na Kamčatce vzdálené téměř 6 000 kilometrů od kosmodromu Pleseck.

Do výzbroje by raketa měla být zařazena koncem letošního roku. Celkem si ruská armáda objednala padesát kusů.

Sedíme na sudu střelného prachu

Test nové rakety, jakkoli je mocná, nicméně neohlašuje start k dalšímu kolu jaderného zbrojení. Rusové i Američané během studené války shromáždili takové množství jaderných zbraní, které jsou schopny několikrát vyhladit lidstvo.


Základem obranného systému byla strategie odstrašení, která platí dodnes. Říkalo se jí Mutual Assured Destruction (Vzájemně zajištěné zničení), anebo častěji jen výstižnou zkratkou MAD (šílený).  Ve skladbě Nuclear ji popisuje Mike Oldfield (viz video).

Lidstvo ve druhé polovině minulého století usedlo na sud střelného prachu. A sedí na něm pořád, byť jej Američané a Rusové z části vyprázdnili.

Zdroje:
Wikipedia, TASS, Missile Threat

Nejnovější články