Satelit, který vyvrátil ruskou verzi masakru v Buči, dříve sledoval africké slony

6. 4. 2022 – 18:27 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Satelit, který vyvrátil ruskou verzi masakru v Buči, dříve sledoval africké slony
Satelitní snímek vydaný společností Maxar Technologies ukazuje pohled na ulici Jablonská v Buči na Ukrajině 18. března 2022. Vyvrací ruskou verzi, že těla obyvatel se objevila na ulici a v okolí až poté, co ruské jednotky ustoupily z města. | zdroj: Profimedia

Satelit WorldView-3 sehrál jednu z klíčových rolí při dokumentaci masakrů v ukrajinském městě Buča. Umožnily to jeho unikátní rozlišovací schopnosti.

Moderní technologie usvědčila Kreml ze lži. Soukromý satelit WorldView-3 pořídil snímky vyvracející ruskou verzi masakrů ve městě Buča.

Ruská bajka s vylhanými daty

Fotografie z WorldView-3, který provozuje americká společnost Maxar Technologies, jsou v rozporu s ruským tvrzením, že scenérii masakru zinscenovali Ukrajinci. Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že těla zabitých obyvatel se v ulicích objevila až čtyři dny po 30. březnu, kdy ho ruské jednotky opustily.

Snímky, které satelit pořídil, ale ukazují, že těla ležela v Jablonské ulici netknutě tři týdny, ještě v době, kdy měla oblast pod kontrolou motostřelecká jednotka 51460 z Chabarovského kraje.

Ve stejné době se začal kopat 15 metrů dlouhý a čtyři metry široký masový hrob v areálu kostela svatého Ondřeje, v němž leží desítky obětí.

Dvanáct sekund - a foť!

Snímkovací satelit WorldView-3, který situaci v Buči zachytil, létá ve výšce 617 kilometrů. Pohybuje na synchronní dráze, což je trajektorie, která umožňuje satelitu obíhat od pólu k pólu v pevné poloze vůči Slunci, zatímco se pod ním Země otáčí. Stabilizují ho gyroskopy a sledovače hvězd.

Šest metrů vysoký a sedm metrů široký satelit tak stále může zobrazovat podélné řezy části planety, kde je den a dokáže se za 24 hodin vrátit na stejné místo na obloze. Na zamíření a zaostření citlivých kamer mu přitom stačí pouhých 12 sekund.

Tyto schopnosti WorldView-3 umožnily opakovaně pořizovat snímky stejných míst, a tak spojit masakr v Buči s ruskými jednotkami.

WorldView-3 Satelit WorldView-3. | zdroj: Kredit-DigitalGlobe

Technika instalovaná na satelitu, který na oběžnou dráhu vynesla v srpnu 2014 raketa Atlas z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii, umožňuje rozlišovat objekty od 30 centimetrů. Tato míra představuje na snímcích jeden pixel.

Za pár hodin nasnímkuje celé Česko

Většina satelitů rozlišuje prvky až od 15 metrů, což dostačuje k tomu, aby rozeznaly environmentální prvky, jako jsou jezera, lesy a hory, ale na rozdíl od Worldview-3 už nestačí k identifikaci lidí nebo předmětů v městské krajině.

World View-3 vlastně stírá rozdíl mezi satelitním a leteckým snímkováním, které vždy spoléhalo na to, že poskytuje detailnější fotky. 

Snímky WorldView-3 nakupují všechny hlavní mapové služby včetně Google Maps. Satelit je mimořádně výkonný a za pouhý den je schopen nasnímat až 680 000 kilometrů čtverečních, což je víc než devítinásobek rozlohy Česka.

Fotky z WorldView-3 pomohly archeologům v roce 2015 objevit vikinské osídlení na Point Rosee v kanadském Newfoundlandu. Od roku 2020 vědci využívají jeho snímků k mapování druhů volně žijících živočichů, zejména afrických slonů.

Zdroje:
Live Science, Wikipedia, Maxar Technologies

Nejnovější články