Vědci radí, kam utéct před třetí světovou válkou

7. 3. 2022 – 23:58 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Vědci radí, kam utéct před třetí světovou válkou
Explodující jaderné bomby v různých místech Země. | zdroj: Profimedia

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolává obavy, že bude eskalovat do rozsáhlejšího ozbrojeného konfliktu, který může přerůst ve světovou válku.

S možností, že se invaze zvrhne ve třetí světovou válku, která bude vedena jadernými zbraněmi, dokonce kalkulují finančníci na Wall Street.

Jako první vyčíslila míru takového rizika investiční poradenská společnost BCA Research. Pravděpodobnost světové války odhadla na 10 procent.

Otužujte se, ideální útočiště bude Antarktida

Leckoho může znepokojovat, že jaderné arzenály se od časů studené války příliš neztenčily. Tisíce jaderných náloží jsou připraveny, aby mohly být do několika minut odpáleny.

Z jaderných bunkrů se přitom po pádu železné opony staly sklady nepotřebného harampádí nebo noční kluby a civilní obrana platí za historický přežitek. Leckoho napadne: co dělat, když vypukne válka? Nebylo by jistější odjet do bezpečnějšího místa, než jakým je Evropa? Ale kam?

Na tuto otázku hledali odpověď angličtí geografové Becky Alexisová-Martinová z univerzity v Southamptonu a Thom Davies z univerzity ve Warwicku. Vědci sestavili počítačový model, který kalkuloval s jadernou výzbrojí, předpokládanými místy útoku a numerickou projekcí počasí. Jeho výsledky popsali v deníku The Guardian.

Jejich model prokázal, že největší naději na přežití jaderné války, radioaktivního spadu a nukleární zimy budete mít na jižní polokouli. Ideální je pro tento účel Antarktida.

profimedia-0039851178 antarktida Antarktida, ideální místo, kde se dá přežít třetí světová válka. Avšak drsné místo pro život. | zdroj: Profimedia

Na tomto kontinentu sice panuje krutá zima, je však daleko od míst dopadů jaderných náloží. V roce 1959 tam byla uzavřena první dohoda o jaderném zbrojení, která v Antarktidě zakázala odpalování všech jaderných zbraní a věnovala tuto zamrzlou krajinu pro mírový výzkum. To znamená, že tam nejsou žádné vojenské základy ani vojenské cíle. Ty leží na severní polokouli.

Dalším z „bezpečných míst“ je Velikonoční ostrov v jižním Pacifiku. Tento polynéský ostrov proslul tajemnými sochami Moai.

profimedia-0102932440 Velikonoční ostrov - symbol zkázy jedné civilizace. Odlehlé a zapomenuté místo v Pacifiku, kde by byla šance přežít jadernou apokalypsu. | zdroj: Profimedia

Bezpečným místem by mělo být také souostroví Kiribati – odlehlé a slunné ostrovní řetězce uprostřed Tichého oceánu plné tropických pláží, nejsevernější z míst, vhodných pro přežití válečné vřavy.

Kiribati je pokládáno za ztracený ráj, který jednou pohltí oceán stoupající v důsledku globálního oteplování. Prezident Anote Tong předpovídá, že jeho země bude do šedesáti let neobyvatelná. Jaderná zima by ale tání ledovců, a tím také stoupání hladin, měla zarazit.

profimedia-0331277708 kiribati Kiribati - idylický ostrovní stát uprostřed Pacifiku, který se skládá z 35 atolů, korálových ostrovů a útesů | zdroj: Profimedia

Takže, pokud máte obavy z války, sbalte zavazadla. Víte, kam jet.

Nabízí se však otázka:

Je skutečně nejvyšší čas?

„Pokud ruský prezident Vladimir Putin věří, že nadešla jeho doba, mohl by věřit, že to samé platí pro zbytek lidstva,“ napsala BCA Research klientům ve zprávě nazvané „Zvýšení rizika jaderné apokalypsy“. Společnost nicméně nabádá své klienty, aby zatím dál investovali do akcií.

Poměřováno pouze desetiprocentní vyhlídkou na světovou válkou, mají pořád vysoké šance, že se jim jejich investice časem zhodnotí.

Zdroje:
The Guardian, BCA Research

Nejnovější články