Rusové na Krymu verbují delfíny. Využívají jejich citlivé sonary

7. 7. 2023 – 10:47 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Rusové na Krymu verbují delfíny. Využívají jejich citlivé sonary
Delfín skákavý. | zdroj: Profimedia

Rusové povolávají do války na Ukrajině nejen lidské vojáky. Verbují také delfíny skákavé (Tursiops truncatus). Úkolem kytovců s protáhlou, usměvavou čelistí a vysokým dětským čelem je střežit námořní základnu v Sevastopolu na anektovaném Krymu.

Z analýzy satelitních snímků je patrné, že počet kotců s delfíny, kteří jsou využíváni ke střežení sevastopolské základny, se v tomto přístavu během posledních týdnů zdvojnásobil, informuje web Naval News.

Naval News píše, že počet delfínů na základně se zvýšil ze tří až čtyř na nejméně šest až sedm. Pobývají většinou v plovoucích kotcích zavěšených na lodích.

Russia-Navy-Trained-Dolphins-Sevastopol Obranné linie sevastopolského přístavu. Na severní straně je označena oblast, kde se nacházejí delfíni. | zdroj: Profimedia

Rusové rozmístili vycvičené kytovce na severní straně přístavu už na začátku své invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku. Přestěhovali je tam z výcvikového střediska pro delfíny a běluhy nedaleko Sevastopolu, které pochází ze sovětských dob.

Delfíni mají bránit potápěčům ukrajinských speciálních sil proniknout na základnu. Mořští savci proti nim mají podstatnou výhodu. Jsou trojnásobně rychlejší, člověk jim neuplave. Dokážou vyvinout až třicetikilometrovou rychlost.

Hlavní předností kytovce, pro kterou je využíván armádami, je však jeho sonar, tedy zvuková navigace a zaměřování. U živočichů se tomu říká echolokace.

Vysílaný zvuk delfínů (cvakání a hvízdání) se od předmětu odráží do místa vysílání, kde je zpětně zachycen. Zvukové impulsy mohou dosáhnout do vzdálenosti až 720 metrů.

Pro delfíny je typické, že před čelními kostmi mají uloženo velké tukové těleso, které vytváří na jejích hlavě vypouklinu. Funguje jako akustická čočka, která usměrňuje a zesiluje vysílané i přijímané zvukové vlny do úzkého svazku a umožňuje určit místo, odkud přicházejí.

Delfín dokáže sonarem objevit nejen potápěče, ale třeba i malou rybu schovanou v písku na mořském dně. Podle Keitha Browna, docenta na Heriot-Watt University ve skotském Edinburghu, delfín také „na vzdálenost deseti metrů rozezná barely se sladkou vodou od barelů se slanou vodou“. 

Konstruktéři by nepochybně rádi sestavili zařízení, které by něco podobného dokázalo.

A jak delfíni postupují, když narazí na cizího potápěče? Umístí na vetřelce bóji, která vojáky informuje o přesné poloze potápěče. Obsahuje transpordér, který je součástí bóje a jehož signál zachytí obsluha radiostanice.

Někdy také delfín nese zařízení, které se na potápěče přichytí pomocí vysunovacích chapadel a vynese ho na hladinu. Anebo může mít na těle připevněnou výbušninu.

Delfíni pracují spolehlivě, určenou oblast prozkoumají mnohem rychleji a spolehlivěji než potápěči nebo technika. Navíc nezatěžují vojenský rozpočet, jako žold jim postačí ryby.

Kytovci pochopitelně nejsou jedinou obrannou linií ruské základny v Sevastopolu. Kromě nich ji brání rozsáhlá pavučina protitorpédových systémů, hlubinných bomb a raketometů.

Zdroje:

Nejnovější články