Sardinky jsou zdravotní zázrak, chrání nejen srdce
21. 9. 2025 – 12:00 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:
Ať už je nenávidíte, nebo milujete, sardinky jsou miniaturní „elektrárny“ na omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, vápník a další živiny. Chrání před vysokým krevním tlakem, cholesterolem, srdečními chorobami a rakovinou.
Sardinky jsou spolu s dalšími rybami, jako je losos nebo tuňák, nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin, spojených s nižším krevním tlakem a nižší hladinou špatného LDL cholesterolu v těle. Díky nim klesá riziko kardiovaskulárních problémů, jako jsou infarkty a hromadění plaku v tepnách.
Nejde jen o omega-3
Hrají důležitou roli i ve správném fungování mozku, v boji proti zánětům a prevenci proti některým druhům rakoviny.
Sardinky však nejsou zdravé jen díky omega-3 mastným kyselinám. Obsahují i vysoké koncentrace kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Jejich zvýšený příjem pomáhá chránit kardiovaskulární zdraví.
Obsahují i hodně hořčíku a draslíku – minerálů důležitých pro udržování zdravého krevního tlaku. Hořčík pomáhá organismus chránit před dalšími vážnými zdravotními riziky. Vápník obsažený v drobných kostičkách sardinek je zase klíčový pro svalové kontrakce, a to i pro správné pumpování srdečního svalu.
Důležitou součástí sardinek je i selen, stopový minerál fungující jako silný antioxidant. Srdce chrání neutralizací volných radikálů. Jinak by mohly přispívat k hromadění plaku a vzniku zánětů v tepnách. Nízké hladiny selenu navíc vědci spojili se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob.
Čím je nahradit
„Potřebujeme celou škálu rybích tuků, vitamínů, minerálů a podpůrných molekul, ne jen pouhé omega-3 mastné kyseliny,“ napsal server Harvardské lékařské fakulty Harvard Health.
Pokud jste však vegetariány, sardinky lze nahradit lněnými semínky, china semínky, vlašskými ořechy, para ořechy, řasovými oleji, rostlinným mlékem a jogurty, mandlemi, sezamovými semínky a zeleninou.