Sex chrání mozky seniorů

16. 10. 2023 – 23:25 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Sex chrání mozky seniorů
zdroj: Profimedia

Sexuální aktivita posiluje duševní zdraví v pokročilém věku. Vyplývá to z výzkumu mezi seniory.

Nová studie o sexualitě a duševní kondici, zveřejněná v časopise The Journal of Sex Research, ukázala, že sexuální aktivita u seniorů je spojena s lepším fungováním mozku v pokročilém věku.

Výzkumníci z Purdue University ve městě West Lafayette v americké Indianě a z Liverpool Hope University studovali údaje získané od amerických seniorů. Obsahovaly informace, jak často mají Američané partnerský sex (ne nutně pohlavní styk), nakolik si ho užívají a jak je jejich sexuální vztah emocionálně uspokojuje.

Funkce mozku výzkumníci zkoumali pomocí testů zjišťujících pozornost, paměť, jazykové dovednosti, pojmové myšlení, schopnost výpočtů a orientace.

Ze srovnání vyplynulo, že intenzivnější pohlavní život je spojen s lepší kondicí mozku ve všech zkoumaných věkových skupinách seniorů. Objevily se u nich pouze jemné rozdíly.

Jak se vypořádat se stárnutím

Pro seniory ve věku 75 až 90 let se jako klíčová ukázala četnost sexuálních styků. Pokud zástupci této skupiny měli alespoň jednou týdně sex, vykazovali výrazně lepší kognitivní schopnosti ve srovnání s těmi, kteří během posledního roku neuvedli žádnou sexuální aktivitu. Lépe vnímali své okolí, pohotověji reagovali, byli zdatnější v jednání a lépe zvládali různé úkoly.

U seniorů ve věku 62 až 74 let zase byly patrné lepší ukazatele zdraví mozku v případě, že měli kvalitní sex. A to jak z hlediska fyzického, tak emocionálního. Seniorům přitom vyšší míra fyzického potěšení prospívala víc než seniorkám.

„Na našem vzorku bylo patrné, že kvalitní sex u mladších seniorů může být způsobem, jak se vypořádat s negativními projevy stárnutí,“ cituje časopis PSyPOst jednu z autorek studie, profesorku sociologie z Liverpool Hope University Shannon Shenovou.

Vědci už v dřívějších studiích zjistili, že sex může mít přínos pro duševní i fyzické zdraví, posiluje kardiovaskulární zdraví, snižuje stres a dodává pocit štěstí a pohody. A už dříve si odborníci povšimli, že osamělost a sociální izolace jsou spojeny s poklesem kognitivních funkcí v pozdějším věku.

Je ale možné, že zaměňujeme příčinu za následek – nedostatek společenské aktivity může být důsledkem úbytku mozkových funkcí, nikoli jeho příčinou. Tuto možnost nová studie neprověřovala.

Duševní zdraví nehledejte v pilulkách

Výzkumníci zmiňují několik vysvětlení, jak může sex prospívat mozku. Zaprvé – sex často zahrnuje fyzickou námahu. To znamená, že lepší kognitivní výkon může být způsoben lepším kardiovaskulárním zdravím, které zvyšuje průtok krve do mozku a snižuje záněty.

Za druhé – sex snižuje stres. A za třetí – sex uvolňuje dopamin, chemikálii přenášející signály a zlepšující paměť.

„Naše zjištění pomáhají uvést do souvislostí mnohostranné chápání zdravého stárnutí a vysvětlit, jak kognitivní zdraví souvisí se sexuálním životem, často přehlíženou oblastí v životě seniorů,“ píší vědci ve studii. Podotýkají přitom, že také některé ze společenských a fyzických aktivit mohou poskytovat ochrannou roli před zhoršováním mozkových funkcí. Sex může být jednou z více možností.

Zdroje:

Nejnovější články