Genetici odhalili tajemství stoletých ‚superseniorů‘

26. 6. 2022 – 16:11 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Genetici odhalili tajemství stoletých ‚superseniorů‘
Poznáváte ho? Brad Pitt v oscarovém filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Jeho hrdina se narodil jako stařec a postupně mládnul. Náš buněčný organismus však funguje naopak. | zdroj: Profimedia

Co potřebujete k tomu, abyste zdravě stárli a dožili se sta a více let?

Klíč ke zdravému stárnutí a dlouhému věku drží geny-opraváři.

Ukázal to výzkum, který se zabýval DNA lidí starších 100 let. Odhalil genetické vlastnosti, které poskytují ochranu před nemocemi souvisejícími se stárnutím a zvyšují šanci na vysoký věk. Z výsledků vyplývá, že stoletým pomáhají geny, které opravují jejich DNA.

Je to v genech

Výzkumníci studovali 81 seniorů ve věku nad 105 a nad 110 let. Tuto skupinu porovnávali se skupinou zdravých a geograficky příbuzných šedesátníků. Cílem bylo poznat, jakými geny se „supersenioři“ odlišují od většinové populace.

Studie DNA u supercentariánů nad 100 let, publikovaná v žurnálu eLife, odhalila pět genetických změn, které byly soustředěné kolem dvojice genů označených STK17A a COA1.

První gen se podílí na postupech, kterými organismus reaguje na poškození DNA. Právě hromadící se poškození DNA bývá zodpovědné za některé příznaky stárnutí. Gen STK17A ale může opravami DNA podpořit zdravé stárnutí.

Druhý gen, COA1, zase hraje důležitou roli při komunikaci mezi buněčným jádrem a mitochondrií, jejíž funkcí je výroba energie pro organismus.

Důležití opraváři

„Dřívější studie ukázaly, že oprava DNA je jedním z mechanismů umožňujících prodloužení života u různých druhů. Nám se nyní podařilo ukázat, že to platí i pro člověka,“ řekla v časopisu Science Daily hlavní autorka studie, bioložka Cristina Giulianiová z Boloňské univerzity.

Studie zjistila, že supercentariáni mají nečekaně nízkou úroveň mutací somatických genů. To jsou nežádoucí mutace, které se v našem DNA v průběhu života postupně hromadí a jejichž kumulace obvykle souvisí s nárůstem nemocí vyššího věku.

Dá se tedy předpokládat, že supersenioři jsou před hromaděním somatických genů chráněni jinými geny.

Platí přitom, že užitečné opravné geny zvyšují nejen šanci člověka dožít se 100 a více let, ale především mu dávají šanci, že nebude pravidelně hospitalizován a nebude se kolem dokola potýkat s chronickými onemocněními.

Sázka do genové loterie

„Naše výsledky dokázaly, že opravy DNA a nízká zátěž mutacemi byly dva hlavní předpoklady, které chránily stoleté účastníky studie před nemocemi souvisejícími s vysokým věkem a umožnily jim zdravě stárnout," upozornil spoluautor studie Claudio Franceschi.

Je to cenný poznatek. Zatím platí, že mít opravné geny je výhrou v loterii – v budoucnu by však mohly genové terapie dodat zmíněné geny superseniorů každému z nás.

Zdroje:
Science Daily, eLife

Nejnovější články