Shodíme atomovku na Měsíc. Bláznivý plán, kterým se zabýval Pentagon

24. 4. 2022 – 23:34 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Shodíme atomovku na Měsíc. Bláznivý plán, kterým se zabýval Pentagon
Nádherný nejaderný Měsíc. | zdroj: Profimedia

Z archivních dokumentů vyplývá, že v Pentagonu přemýšleli o využití jaderné munice na Měsíci.

Program, který před patnácti lety vznikl v Pentagonu, obsahoval bizarní experimenty. Mimo jiné projekt na těžbu lehkých kovů na Měsíci pomocí atomové munice.

Vědecký program nazvaný The Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP, Program identifikace pokročilých leteckých a kosmických hrozeb) byl zahájen v roce 2007 a ukončen po pěti letech. Známý se stal zejména dokumentací neidentifikovaných létajících předmětů – UFO, pozorovaných americkým letectvem.

Odtajněné dokumenty Pentagonu dokládají další témata, které experti z Pentagonu v dnes již neexistujícím programu AATIP zkoumali. Byl mezi nimi také plán na použití jaderných zbraní na Měsíci.

‚A komu tím prospějete?‘

Tato známá otázka z Pelíšků je klíčová.

Dokumenty z AATIP, které získal server Vice, popisují na víc než 1600 stranách různé bizarní experimenty, kterými se vědci zabývali. Například využití antigravitace nebo červích děr. Všechny měly jedno společné - byly neúspěšné.

Získané materiály většinou popisují, proč navrhované technologie není možné vyvinout.

Zavrhnuto bylo nakonec i jaderné bombardování Měsíce. Nebylo to přitom poprvé, co Pentagon uvažoval o takovém použití jaderných zbraní. Už v roce 1958 navrhoval program A119 amerického letectva použít jaderné zbraně na Měsíci.

A uvažovali o tom nejen Američané, ale i Sověti, kteří měli obdobný program E-4 s podobnými (a také nenaplněnými) cíli.

Atomový výbuch na Měsíci měl mít dvojí užitek. Sdělil by nové informace o geologickém složení naší nejbližší oběžnice a měl by odstrašující účinek na protivníka – ukázal by schopnost nasadit jaderné zbraně kdekoli.

V programu AATIP vědci navrhovali použít jadernou munici k prorážení tunelů, kterými by bylo možné se dostat k ultralehkým a ultrapevným kovům na Měsíci.

Tyto kovy se měly podle jejich předpokladů nacházet blízko vyhaslého jádra Měsíce. Provrtat se do těchto míst s konvenčními technologiemi je téměř nemožné, s pomocí jaderné munice by se to však mohlo podařit.

Využitím jaderných zbraní pro těžbu na vesmírných tělesech se zabývalo mnoho odborníků. Většinou navrhovali použít malé jaderné zbraně (řádově slabší než bomby z Hirošimy a Nagasaki), které by rozbíjely asteroidy.

Na Měsíci by však bylo potřebné nasadit silnější bomby. Proto by byl problém udržet takový experiment pod kontrolou.

‚Mírové‘ jaderné bomby

Program AATIP se podobal sovětským plánům ze studené války. Spojené státy i Sovětský svaz se tehdy zajímaly také o mírové využití jaderných zbraní. Američané se třeba v programu Plowshare snažili pomocí podzemní detonace slabší jaderné bomby vytěžit plyn v oblastech, kde je soustředěn do mnoha podzemních kapes.

Při testu se ukázalo, že jaderný výbuch může zeminu mezi jednotlivými kapsami snadno odstranit a vytvořit jednu velkou plynovou kapsu, ze které se dá plyn snadno těžit. Mělo to však háček – plyn byl radioaktivní, tedy nepoužitelný.

Namístě je otázka: Obsahovaly odtajněné dokumenty AATIP nějaké technologie, které budou realizovatelné? Podle dokumentů ano – například maskovací zařízení, která udělají objekty neviditelnými pro senzory na bázi mikrovln (tedy radary a detektory pohybu), jsou podle výzkumníků „v dosahu současné technologie“.

Zdroje:
Vice

Nejnovější články