NASA plánuje na Měsíci jadernou elektrárnu

22. 11. 2021 – 20:14 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

NASA plánuje na Měsíci jadernou elektrárnu
Budoucí astronautka pracující na Měsíci. | zdroj: Profimedia

Dříve než Češi dostaví jadernou elektrárnu Dukovany, postaví patrně Američané reaktor na Měsíci. 

Amerika chystá návrat na Měsíc. Do pěti let mají astronauti otisknout podrážky bot do měsíčního prachu.

Na našem souputníkovi, po kterém jako poslední člověk v roce 1972 kráčel Eugene Cernan – americký astronaut po otci slovenského a po matce českého původu – se Američané chystají v projektu Artemis postavit stálou základnu.

K tomu však bude nezbytná spousta energie a na Měsíci není žádná elektrická síť. Vesmírná agentura NASA ji proto chce zajistit pomocí jaderného štěpení. Chystá se na Měsíc dopravit jaderný reaktor. Plán popisuje na svém webu.

Soláry už stačit nebudou

V minulosti využívaly sondy na Měsíci sluneční energii získanou ze solárních panelů, anebo z akumulátorů nabitých na Zemi. Pro trvalou přítomnost na Měsíci to ale nepostačí. Baterie mají omezenou životnost a u solárních panelů je nutné kalkulovat s tím, že na Měsíci trvá noc dva týdny.

profimedia-0609301614 Koncepční ilustrace zařízení Kilopower pro jaderné štěpení na Měsíci. | zdroj: Profimedia

Reaktor by energii potřebnou zejména pro napájení přístrojů a roverů, výrobu vody i pohonných látek dodával nepřetržitě, nezávisle na slunečním svitu. 

NASA teď studuje způsoby, jak ho na Měsíc dopravit. Ve svých plánech počítá s tím, že bude sestaven už na Zemi.

„Očekávám, že povrchové energetické systémy využívající jaderné štěpení budou významným přínosem pro naše plány energetické architektury nejen pro Měsíc, ale také pro Mars. A mohou být dokonce hnacím motorem energetických inovací tady Zemi,“ cituje web NASA Jima Reutera, administrátora agentury pro vesmírné technologie.

Měsíční základnu – Artemis Base Camp – plánuje NASA postavit v oblasti jižního pólu Měsíce. Čtyřčlenné posádky by se v ní měly střídat po několika měsících.

Agentura při energetickém zajištění základny nechce spoléhat pouze na reaktor. Měsíční energetický mix proto doplní jak solárními panely, tak akumulátory a palivovými články.

Od základny vedou dráty...

NASA ve spolupráci s ministerstvem energetiky teď vyzývá technologické společnosti, aby podávaly návrhy na reaktor, který by mohl pracovat na Měsíci. Uzávěrka je 19. února příštího roku. Zařízení má splňovat tyto parametry:

■ Reaktor musí být schopen vyrábět nejméně 40 kilowatt energie (to je spotřeba zhruba tří desítek domácností) po dobu deseti let.

■ Neměl by být širší než čtyři metry a vyšší než šest metrů, aby se vešel do nákladového prostoru vesmírné lodi. Hmotností nemůže přesáhnout šest tun.

■ Jeho ovládání musí být dálkové, aby se dal řídit ze Země.

O konečné podobě reaktoru pro Měsíc chce NASA s ministerstvem rozhodnout do konce února 2023.

A pro srovnání: NASA chce mít reaktor na Měsíci v tomto desetiletí. U dostavby Dukovan počítají optimistické odhady s polovinou příští dekády.

Zdroje:

Nejnovější články