Šikmá věž v Pise je čím dál rovnější

24. 12. 2022 – 8:52 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Šikmá věž v Pise je čím dál rovnější
Nejslavnější šikmá věž na světě stojící v italském městě Pisa. | zdroj: Profimedia

Když se podíváte na šikmou věž v Pise, patrně vás napadne otázka. Kdy se zřítí? Tahle ikonická stavba se však narovnává.

Po celá staletí obyvatelé italského města Pisa, stavitelé a historici zadržovali dech nad osudem šikmé věže, která čelila mnoha silným zemětřesením. Kolébala se při nich tam a zpět. Zůstala však stát.

Ne nadarmo se náměstí, na kterém věž sloužící jako zvonice stojí, jmenuje Náměstí zázraků (Piazza dei Miracoli).

Nedávný výzkum geotechnických expertů, který financovala Opera Primaziale Pisana (O₽A), nezisková organizace pečující o ikonickou stavbu, skončil povzbuzujícím výsledkem. Ukázal, že věž se po záchranných pracích z konce minulého století stále mírně narovnává.

„Vzhledem k tomu, že máme co do činění s 850letým pacientem s náklonem kolem pěti metrů a poklesem přes tři metry, je jeho zdravotní stav vynikající," cituje žurnál Science Alert mluvčího O₽A.

Narovnat, ale jen s mírou

Když v roce 1173 začali věž v Pise stavět, měla být nejvyšší zvonicí své doby. Z monumentálních plánů však stavitelé museli slevit a stavbu ukončit předčasně ve výšce 56 metrů. Věž postavená na mělkých základech v měkké hornině z bahna, písku a jílu se začala povážlivě naklánět.

Stavitelé ve dvanáctém století marně usilovali o její vyrovnání. Konstrukci se například snažili dostat do vzpřímené polohy tím, že stavěli další patra mírně nakloněná na druhou (severní) stranu, aby posunuli těžiště věže.

Poté, co se výchylka vrcholu osmipatrové věže zvětšila na víc než pět metrů, byl historický unikát v roce 1990 pro veřejnost uzavřen. Věž se tehdy nakláněla o 5,5 stupně jižním směrem, což experti označili za kritickou hodnotu.

1082px-Leaning_Tower_of_Pisa_Cyark_2 Laserový sken věže v Pise. | zdroj: CyArk/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Začaly intenzivní záchranné práce. Do země byla zapuštěna železná lana, která základy upevnila. Potom technici opatrně odsávali část měkkého jílovitého podloží nacházejícího se pod severními základy věže.

Při těchto pracích mezi lety 1990 a 2001 se podařilo věž narovnat o 38 centimetrů. Historická památka mohla být opět otevřena pro turisty.

Na sever… a zase na jih

V novém výzkumu, provedeném během letoška, experti zjistili, že věž se za posledních 21 let napřímila o další čtyři centimetry – bez toho, aby se prováděly další stabilizační práce.

Nunziante Squeglia, profesor geotechniky na univerzitě v Pise, který je součástí monitorovací skupiny, ale upozorňuje, že věž z bílého mramoru se narovnává čím dál pomaleji – v posledních letech tempem kolem půl milimetru za rok.

„To, co se počítá nejvíce, je však stabilita zvonice, která je lepší, než se očekávalo,“ říká Squeglia.

Podle dřívějších studií se narovnávání věže brzy zastaví. Poté se náklon stavby opět začne zvyšovat. Ale už mnohem pomaleji.

Záchranné práce z devadesátých let prokázaly, že stavbu by bylo možné dokonce narovnat. Z toho by však Italové radost neměli, přišli by o jedinečnou turistickou atrakci.

Zdroje:
Science Alert

Nejnovější články