Slunce, jak jste ho neviděli. Sonda pořídila snímek, který má 83 milionů pixelů

28. 3. 2022 – 10:55 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Slunce, jak jste ho neviděli. Sonda pořídila snímek, který má 83 milionů pixelů
Slunce v pohledu sondy Solar Orbiter. Tečka vpravo nahoře od hvězdy je Země. ESA ji na snímek vložila ke srovnání velikostí. | zdroj: Profimedia

Sonda Solar Orbiter poslala na Zemi epický snímek Slunce. Je mimořádně detailní a ukazuje naši hvězdu jako neklidného a vznětlivého obra, v jehož ovzduší nastávají mohutné erupce.

Snímek publikovala Evropská vesmírná agentura ESA, která s americkou agenturou NASA sondu před dvěma lety ke hvězdě vyslala.

Solar Orbiter ho pořídila ze vzdálenosti 75 milionů kilometrů od Slunce, což je zhruba na polovině cesty mezi Zemi a naší hvězdou. Slunce vyfotila dalekohledem EUI s vysokým rozlišením. Výsledek vznikl jako mozaika 25 jednotlivých obrázků.

Výsledný snímek, který vznikal čtyři hodiny, obsahuje více než 83 milionů pixelů v mřížce 9148 x 9112 pixelů. ESA upozorňuje, že má desetkrát lepší rozlišení než televizní obrazovka 4K.

Obrázek, který vidíte na náhledové fotografii, ESA vyvěsila na svém webu, kde si ho můžete přibližovat. Ve vysokém rozlišení (56 MB) si snímek můžete stáhnout tady. Jasně na něm vidíte proudy plazmatu tryskající z koróny.

Snímek naznačuje, jak nepředstavitelná energie se ve Slunci skrývá. Naše hvězda je vlastně gigantický termonukleární reaktor, který vyrobí  za sekundu 380 000 trilionů megawattů energie. Téměř všechna energie na Zemi pochází ze Slunce. 

profimedia-0481458385 Ilustrace sondy u Slunce. | zdroj: Profimedia

Sonda, která má na Zemi hmotnost 1,8 tuny, je osazena přístroji ke zkoumání sluneční aktivity. Má také pořídit první snímky slunečních pólů. Na přípravě čtyř přístrojů se podíleli čeští vědci a konstruktéři.

Solar Orbiter se bude pohybovat po eliptické oběžné dráze Slunce. Při příštím průletu v říjnu se k němu přiblíží na vzdálenost 42 milionů kilometrů.

Zdroje:
ESA

Nejnovější články